poniedziałek, 7 kwietnia 2025

Mazurek z konfiturą pomarańczowo-jabłkową

Błyskawiczny mazurek w 30 minut, a to za sprawą wykorzystanego gotowego spodu do mazurka od Henglein. Dodatek konfitury z pomarańczy i jabłka to istne niebo!



Składniki:
Konfitura
  • 350 g pomarańczy bez skórki
  • 150 g jabłka (obranego)
  • 50 ml wody
  • 20 g miodu naturalnego
Spód

Sposób przygotowania:
Konfitura
Pomarańcza obrać, usunąć białe błony i pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do garnka i zalać wodą, gotować ok. 15 minut. Na koniec dodać miód. Ostudzoną konfiturę zblendować na gęsty krem.

Spód
Spód do mazurka wyjąć z opakowania, podzielić na mniejsze porcje i resztkami ciasta udekorować brzegi. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, a na to nałożyć spody. Piec przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Na gotowy spód nałożyć konfiturę i posypać kolorową posypką.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz