Wegańska, bez glutenu tatra daktylowo-kokosowa z śliwkami. Dzięki słodkości daktyli oraz śliwek nie wymaga dosładzania.
Składniki:
Spód
Składniki:
Spód
- 12 sztuk daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
Nadzienie
- 500g wydrylowanych śliwek
- cynamon
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Spód
Daktyle zalać wrzącą wodą. Odstawić do zmięknięcia. Następnie odcedzić wodę, dodać wiórki kokosowe, mąkę kokosową i rozpuszczony olej kokosowy. Całość zblednować na gładką masę. Ciasto wylepić do natłuszczonej formy, Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Nadzienie
Umyte, wydrylowane i pokrojone na mniejsze śliwki wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować do zmiękczenia (ok. 15 minut). Na koniec dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia.
Po upływie czasu wyjąć spód z lodówki. Nałożyć nadzienie ze śliwek. Ponownie włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz