czwartek, 30 marca 2017

Pełnoziarnista babka cytrynowa

Z okazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy postanowiłam upiec babkę, ale w nieco zdrowszej wersji! Pszenną mąkę zamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak!



Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • sok z cytryny
  • aromat cytrynowy

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, sok z cytryny i aromat. Całość miksujemy do połączenia składników. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz