wtorek, 7 marca 2017

Ciasto daktylowo-kokosowe

Kolejna odsłona pysznego i bardzo ciekawego ciasta! Daktyle świetnie połączyły się z kokosem, więc smak jest idealny!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 sztuk namocoznych daktyli + maka do obtoczenia
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • aromat

Sposób przygotowania:
Na początku daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 minut.

Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej. Dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mleko. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy namoczone, pokrojone i obtoczone w mące daktyle oraz wiórki kokosowe. Cało s c mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

3 komentarze: