wtorek, 22 listopada 2016

Ciecierzyca a'la po bretońsku

W łatwy sposób można dokonać zamienników znanych dań. Ja postanowiłam zmodyfikować danie z fasolą na jej zamienić - ciecierzycę! Również spaniały smak! :)



Składniki:

  • 200g suchej ciecierzycy
  • 2 skrzydełka kurczaka 
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, 1/4 selera
  • 1 szklanka sosu słodko-kwaśnego
  • przyprawy: jarzynka Eko, przyprawa do fasoli po bretońsku, magi, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 litry wody 
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy na noc wrzącą wodą. Następnie płukamy pod bieżącą, zimną wodą. Ciecierzycę gotujemy przez 30 minut, kolejno dodajemy skrzydełka i obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy sos i przyprawy.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie :) Ja kiedyś przyrządzałam czerwoną soczewicę po bretońsku, też była bardzo smaczna- polecam ;)

    OdpowiedzUsuń