Od czasu do czasu można pozwolić na małe odstępstwo od popularnej diety, więc tradycyjnego "kurczaka z ryżem" można zastąpić na wegetariański sposób, a mianowicie tofu z makaronem ryżowym. Orientalnego smaku doda sos oraz smażona marchewka. :)
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 1/2 kostki tofu naturalnego
- 100g makaronu ryżowego
- 1 marchewka
- przyprawa chińska 5 smaków Kamis
- olej kokosowy
Marynata dla tofu:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu terijaki
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- papryka słodka mielona
- szczypta pieprzy cayenn
Tofu kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem na małych ogniu smażymy tofu. Po usmażeniu przekładamy na talerz i smażymy marchewkę z przyprawą 5 smaków. Jeśli wszystko jest gotowe to danie podajemy z wszystkimi produktami podanymi w przepisie.
Smacznego!
omomomo! aż naszła mnie ochota na kuchnię wschodu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńJa już od dawna chcę spróbować tofu, jednak nie wiem gdzie je kupić...
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Ostatnio mam małą fazę na tofu. :D Przepis wykorzystam pewnie nawet dzisiaj. :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNa dzisiejszy obiad jak znalazł!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com