Kolejny ładny i smaczny przepis na placuszki, ale tym razem warzywne. Dlaczego wybrałam takie warzywa? Dlatego, że świetnie razem się komponują i dodają lekko słodkiego smaku.
Składniki:
Składniki:
- 1 mały batat
- 1 średnia marchewka
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki żytniej
- przyprawy: czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, suszone pomidory
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Batata i marchew obieramy, myjemy, ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miseczki wbijamy jajko, dokładnie roztrzepujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Smacznego!
Pyszne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńOooo! Tego właśnie byłoby mi teraz trzeba! :D
OdpowiedzUsuńWyglądają super. Ja dzisiaj zrobiłam na obiad tez placuszki marchewkowe, ale z dodatkiem jabłka, a na wierzch dałam powidła
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Już zapisuję i na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie i marchew i bataty...więc musze tez ukrecic jakie wegańskie placuszki ;-)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie ;-D make-life-green.blogspot.com
bardzo fajne placuszki :) akurat mam batata w lodówce :)
OdpowiedzUsuńTen słodkawy smak jest kuszący:)
OdpowiedzUsuń