wtorek, 23 lutego 2016

Placuszki marchewkowo-batatowe

Kolejny ładny i smaczny przepis na placuszki, ale tym razem warzywne. Dlaczego wybrałam takie warzywa? Dlatego, że świetnie razem się komponują i dodają lekko słodkiego smaku.



Składniki:

  • 1 mały batat
  • 1 średnia marchewka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki żytniej 
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, suszone pomidory  
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Batata i marchew obieramy, myjemy, ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miseczki wbijamy jajko, dokładnie roztrzepujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Oooo! Tego właśnie byłoby mi teraz trzeba! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super. Ja dzisiaj zrobiłam na obiad tez placuszki marchewkowe, ale z dodatkiem jabłka, a na wierzch dałam powidła

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Już zapisuję i na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubie i marchew i bataty...więc musze tez ukrecic jakie wegańskie placuszki ;-)

    zapraszam do siebie ;-D make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne placuszki :) akurat mam batata w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten słodkawy smak jest kuszący:)

    OdpowiedzUsuń