Kolejna kombinacja w kuchni. Tym razem połączenie fasoli z serkiem. Ciasto fasolowe stało się moim ulubionym, więc postanowiłam połączyć je z sernikiem. Smak jest niebiański! Polecam!
Składniki:
Ciasto fasolowe:
Składniki:
Ciasto fasolowe:
- puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli
 - 1 dojrzały banan
 - 1 jajko
 - 2 łyżki karobu (można zastąpić kakao)
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka cukru trzcinowego
 - 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 - aromat rumowy
 
Sernik:
- 400g serka homogenizowanego naturalnego
 - 2 jajka
 - 2 łyżki cukru trzcinowego
 - 1 łyżeczka przyprawy do sernika (można ominąć)
 - 1 łyżka mąki
 - aromat pomarańczowy
 
Sposób przygotowania:
Ciasto fasolowe:
Wszystko wrzucamy do misy blendera (oprócz płatków owsianych). Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Masę na ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki.
Sernik:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawy do sernika na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, serek i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie miksujemy nie zbyt długo. Kolejno do masy serowej dodajemy ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Masę sernikową przelewamy na ciasto fasolowe. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ciasto nie wyjmujemy. Zostawiamy na 15 minut w piekarniku.
Smacznego!

Świetny pomysł! Ciasto na pewno smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, muszę koniecznie wypróbować... :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :-)
OdpowiedzUsuńCiasto fasolowe bardzo lubię, sernik też...muszę wypróbować takie połączenie :D
OdpowiedzUsuńCiekawe :) Ciasto z fasoli jeszcze przede mną, ale coś czuję, że niedługo się na nie skuszę :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawy smaku takiego sernika, bo jestem wielkim fanem serników, a takiej wersji nie miałem okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie ciekawe to ciasto fasolowe:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł!Smak musiał być nieziemski :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować ciasta z fasoli :)
OdpowiedzUsuńmożna serek homogenizowany zamienić na twaróg?
OdpowiedzUsuńTak, ale najlepiej, aby był specjalny do sernika. :)
Usuń