Symbol E - substancję konserwujące, które znajdują się w żywności w celu poprawienia smaku, nadania barwy i aromatu.
Na co się dzielą dodatki do żywności? M.in. barwniki, przeciwutleniacze, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory, pozostałe.
Barwniki (100 - 199) - stosuje się, aby nadać lub przywrócić żywności barwę.
- Karoten (E 160a) - jest pomarańczowo-żółtym barwnikiem roślinnym, występującym m.in. w marchwi, dyni i pomidorach.
- Chlorofil (E 140) - to zielony barwnik roślinny rozpuszczalny w tłuszczach.
- Koszenila (E 120) - jest naturalnym czerwonym barwnikiem pozyskiwanym z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi., występujących w Meksyku.
- Karmel (E 150a) - otrzymuje się w wyniku obróbki termicznej, najczęściej cukru - sacharozy, coraz częściej stosuje się też karmel syntetyczny.
Przeciwutleniacze (300 - 399) - zapobiegają ciemnieniu owoców czy utlenianiu tłuszczów.
- Witamina C (E 300)
- Kwas cytrynowy (E 330)
- Kwas fosforowy V (E 338)
Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd.
- Sacharyna (E 954)
- Aspartam (E 951)
- Acesulfam K (E 950)
Aromaty - substancje nadające produktowi smak i zapach.
- Aromaty naturalne
- Aromaty syntetyczne
Regulatory kwasowości - są stosowane w celu zmiany kwasowości oraz zwiększenia trwałości żywności.
- Kwas octowy (E 260)
- Octan wapnia (E 263)
- Kwas mlekowy (E 270)
- Kwas cytrynowy (E 330)
- Kwas winowy (E 334)
Substancje zagęszczające i emulgatory (400-499) - nadają żywności trwałość i jakość.
- Agar (E 406)
- Mączka chleba świętojańskiego (E 410)
- Guma arabska ( E 416)
- Pektyna ( E 440)
Dobrą wiadomością jest to, że wszystkie dodatki nie są szkodliwe, a wręcz przeciwnie, bo i nawet pożyteczne! Jak na przyszłego technologa żywności, coraz bardziej spoglądam na wieczka opakowań i po prostu jak widzę nie znajomą dla mnie substancje odkładam z powrotem produkt na półkę. Wystrzegam się jeść mega przetworzonych produktów typu sosy do sałatek, chipsy, czekoladowe batoniki itd. Na prawdę uwierzcie bez tego można żyć! Po prostu można to zastąpić o wiele, wiele lepszą żywnością takimi jak: jabłka, pomidory, razowy chleb.
Pozdrawiam
Źródło: opracowanie własne i podręcznik od chemii.
photo © Google
Niestety te substancje towarzysza nam w codziennym życiu niestety:(
OdpowiedzUsuńja wiem dużo o symbolu E, robiłam w tantym roku projekt z chemi ;)
OdpowiedzUsuńto jest bardzo niezdrowe i uzalezniające ;/
youonnlyliveonce.blogspot.com/
Dobrze że o tym napisałaś ! ;)
OdpowiedzUsuńhttp://mimblox.blogspot.com/
ciekawy post ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog. ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. ^^
http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
Dobrze powiedziane :) W sumie to ja zbytnio nie dbam o takie zdrowe odżywianie, mimo, że powinnam ;p
OdpowiedzUsuńhttp://martusiadlawszystkich.blogspot.com/
Niestety te dodatki są wszędzie i myślę że będzie ich coraz więcej , choć nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie.
OdpowiedzUsuńhttp://milionioliwka.blogspot.com/
świetny blog :)
OdpowiedzUsuńhttp://claudia-claaaudia.blogspot.com/
cały post przeglądałam z wielkim zainteresowaniem ^^
OdpowiedzUsuńfashionable-sophie.blogspot.com
My w szkole uczyliśmy się o tych wszystkich rzeczach.
OdpowiedzUsuńWidzę, że blog jest o tematyce zdrowego odżywiania, co jest dobre, bo mało jest takich blogów!
Obserwuję i liczę na to samo ;)
onelife-onesize.blogspot.com
Świetny post kochana!;** Pisz takich więcej, wiesz bardzo mnie zainteresował lubię takie posty :) A skoro już tu jestem to może Obs=Obs zacznij a ja odwdzięczę się jeszcze dzisiaj :) juliandjuliet.blogspot.com
OdpowiedzUsuńFajny post :)
OdpowiedzUsuńhttp://ilovefruiit.blogspot.com/
Czasem nie dowierzam, że takie substancje są dodawane do żywności. Często tę żywność jedzą dzieci niestety...
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał, że nasze jedzenie może mieć tak wielu wrogów? Dobra jakość to podstawa!
OdpowiedzUsuńCenne informacje. Wszystko co warto wiedzieć w jednym miejscu
OdpowiedzUsuń