czwartek, 12 maja 2016

Placuszki ryżowe

Szukałam szybkiego i łatwego sposobu na wykonanie placków. Chciałam, aby były delikatne i puszyste. Idealnie do wykonania placuszków nadaje się mąka ryżowa. Spełniła wszystkie moje wymogi. :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka lub wody
  • 10 tabletek słodziku (polecam z Rossmann'a)
  • aromat cytrynowy
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy na puszystą pianę z tabletkami słodziku. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko lub wodę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy, aż z jednej strony pojawią się pęcherzyki i przewracamy na drugą stronę. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

4 komentarze:

  1. słodzik jest okropnie niezdrowy!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest dla ludzi. Akurat ten co kupiłam nie zawiera aspartamu. :)

      Usuń
  2. Wyglądają genialnie, w weekend spróbuję jak smakują :D Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń