W końcu skusiłam się wykonać gofry z mąki orkiszowej! Bardzo rzadko je robię, ale zawsze mi wychodzą, czyja by była to zasługa? Gofrownicę mam średniej jakości, ale nigdy jeszcze mnie nie zawiodła. Danie postanowiłam wykonać z dodatkiem liofilizowanych owoców, dzięki nim gofry nabrały smaku i koloru.
Składniki:
2 gofry
Składniki:
2 gofry
- 5 łyżek mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- aromat cytrynowy
- 1 baton liofilizowany + 1/4 szklanki gazowanej wody
- olej do nasmarowana gofrownicy
Sposób przygotowania:
Na początku należy włączyć gofrownicę, aby się dobrze nagrzała. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier trzcinowy i aromat cytrynowy. Ubijamy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszę do pieczenia i rozpuszczony w gazowanej wodzie baton. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na dobrze nagrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy przez ok. 10 minut w zależności od mocy gofrownicy.
Smacznego!
Ojej aż nabrałam ochoty na gofry, coś czuję że muszę odkurzyć moją gofrownicę! :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Bardzo lubie mąkę orkiszową i wypieki z niej zawsze mi wychodzą mega pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńU mnie najlepiej wychodzą właśnie takie z orkiszowej pełnoziarnistej. Bardzo fajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńW weekend robię gofry, o tak!
OdpowiedzUsuń