czwartek, 9 listopada 2023

Zupa dyniowa z ryżem i juhaskami paprykowymi

Za oknem typowa szara i mokra jesień. w celu umilenia sobie czasu oraz głodu należy przygotować zupę krem z dyni. Doskonale jej smak podkręci ryż oraz juhaski serowe paprykowe od Serolandii.



Składniki:
  • 250 g ćwiartki udka kurczaka
  • 50 g ryżu białego
  • 500 g dyni Hokkaido
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona, zioła prowansalskie, cynamon
  • 50 g juhasek serowych paprykowych
  • 600 ml wody

Sposób przygotowania:
Dynię dokładnie oczyścić, obrać i umyć. Pokroić w mniejsze porcje. Wrzucić do garnka, dodać ćwiartkę udka kurczaka, ryż oraz przyprawy. Zalać wodą. Gotować ok. 40-45 minut. Zupę ostudzić, a następnie zblendować na gęsty, gładki krem. Podawać z juhaskami.

Smacznego! 

wtorek, 7 listopada 2023

Orkiszowy chlebek bananowy ze śliwkami

Chlebek bananowy lub kto woli małpi chlebek to must have w sezonie jesienno-zimowym. Banany i śliwki to idealne połączenie! Polecam!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 10 ml oleju
  • 200 g bananów bez skórki
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g śliwek bez pestek
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecione banany, mąkę, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać. Do masy wrzucić pokrojone w drobną kostkę śliwki - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 2 listopada 2023

Cynamonowe ciasto kakaowe z marchewką

Jesień zagościła na dobre, więc to idealna pora roku na przygotowanie potraw z mnóstwem cynamonu! Cynamon, kakao i marchewka? Te połączenie wygrywa wszystko!


Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 100 g banana bez skórki
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 20 g kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g obranej marchewki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!