sobota, 16 listopada 2019
czwartek, 14 listopada 2019
Tarta daktylowo-kokosowa z śliwkami
Wegańska, bez glutenu tatra daktylowo-kokosowa z śliwkami. Dzięki słodkości daktyli oraz śliwek nie wymaga dosładzania.
Składniki:
Spód
Składniki:
Spód
- 12 sztuk daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
Nadzienie
- 500g wydrylowanych śliwek
- cynamon
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Spód
Daktyle zalać wrzącą wodą. Odstawić do zmięknięcia. Następnie odcedzić wodę, dodać wiórki kokosowe, mąkę kokosową i rozpuszczony olej kokosowy. Całość zblednować na gładką masę. Ciasto wylepić do natłuszczonej formy, Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Nadzienie
Umyte, wydrylowane i pokrojone na mniejsze śliwki wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować do zmiękczenia (ok. 15 minut). Na koniec dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia.
Po upływie czasu wyjąć spód z lodówki. Nałożyć nadzienie ze śliwek. Ponownie włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
wtorek, 12 listopada 2019
Fit tiramisu
Kto nie lubi tradycyjnych smacznych słodyczy? Ja tiramisu uwielbiam! Bardzo często pozwalam sobie na taki deser, ale postanowiłam go przygotować w wersji dietetycznej. Ja go zrobiłam w 5 minut!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zaparzyć kawę rozpuszczalną, ostudzić. Biszkopty ułożyć w naczyniu (na spód 6 sztuk). Skyry wymieszać z erytrytolem. Kawą nasączyć biszkopty (jedna łyżeczka na jeden biszkopt). Nałożyć skyry. Następnie kolejne 6 sztuk biszkoptów. Nasączyć kawą, nałożyć skyry. Posypać kakao. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!
Składniki:
- 12 biszkoptów (okrągłych)
- 2 skyry (300g) naturalne
- 1 łyżka erytrytolu
- 50ml kawy rozpuszczalnej (zaparzonej) np. orzechowej
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Zaparzyć kawę rozpuszczalną, ostudzić. Biszkopty ułożyć w naczyniu (na spód 6 sztuk). Skyry wymieszać z erytrytolem. Kawą nasączyć biszkopty (jedna łyżeczka na jeden biszkopt). Nałożyć skyry. Następnie kolejne 6 sztuk biszkoptów. Nasączyć kawą, nałożyć skyry. Posypać kakao. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!
niedziela, 10 listopada 2019
Subskrybuj:
Posty (Atom)