sobota, 3 maja 2014

Placuszki jabłkowe bez mąki

Od bardzo dawna chciałam zrobić coś lekkiego, zdrowego a zarazem na słodko. Przyszło mi do głowy, aby usmażyć placuszki jabłkowe, ale bez grama mąki! Racuchy są bardzo delikatne, a po przez dodatnie cynamonu są ciemne, więc nie sugerujcie się, że mi na zdjęciach się przypaliły. Można je podać na wiele sposobów. Moim faworytem jest jogurt naturalny, małe kawałki jabłka i odrobina cynamonu do zapachu. Były przepyszne! :)


Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • 2 łyżki otrębów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego


Sposób przygotowania:
W blenderze miksujemy otręby i płatki owsiane. Przesypujemy do miseczki i dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny i miód. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy obrane i pokrojone w drobne kawałki jabłko i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (lub jak ktoś ma patelnię teflonową, są o wiele lepsze) nakładamy łyżką wymieszane ciasto. Przykrywamy przykrywką i zmniejszamy ogień. Każdą stronę smażymy  ok. 3 min lub krócej, aż do zarumienienia.

Polecam również o zrezygnowaniu z cynamonu, jak ktoś nie lubi zbyt słodkich placuszków.

Smacznego!


czwartek, 1 maja 2014

Symbol E - konserwanty

Zjadamy posiłki, ale nawet nie wiemy co się w nich znajduje, więc pora się dowiedzieć czym jest symbol E, czyli dodatek do żywności i jakie ma właściwości.

                                                                                            

Symbol E - substancję konserwujące, które znajdują się w żywności w celu poprawienia smaku, nadania barwy i aromatu.

Na co się dzielą dodatki do żywności? M.in. barwniki, przeciwutleniacze, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory, pozostałe.

Barwniki (100 - 199) - stosuje się, aby nadać lub przywrócić żywności barwę.

  • Karoten (E 160a) - jest pomarańczowo-żółtym barwnikiem roślinnym, występującym m.in. w marchwi, dyni i pomidorach. 
  • Chlorofil (E 140) - to zielony barwnik roślinny rozpuszczalny w tłuszczach.
  • Koszenila (E 120) - jest naturalnym czerwonym barwnikiem pozyskiwanym z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi., występujących w Meksyku. 
  • Karmel (E 150a) - otrzymuje się w wyniku obróbki termicznej, najczęściej cukru - sacharozy, coraz częściej stosuje się też karmel syntetyczny. 

Przeciwutleniacze (300 - 399) - zapobiegają ciemnieniu owoców czy utlenianiu tłuszczów.

  • Witamina C (E 300)
  • Kwas cytrynowy (E 330)
  • Kwas fosforowy V (E 338)


Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd.

  • Sacharyna (E 954)
  • Aspartam (E 951)
  • Acesulfam K (E 950)


Aromaty - substancje nadające produktowi smak i zapach.

  • Aromaty naturalne
  • Aromaty syntetyczne 


Regulatory kwasowości - są stosowane w celu zmiany kwasowości oraz zwiększenia trwałości żywności.

  • Kwas octowy (E 260)
  • Octan wapnia (E 263)
  • Kwas mlekowy (E 270)
  • Kwas cytrynowy (E 330)
  • Kwas winowy (E 334)

Substancje zagęszczające i emulgatory (400-499) - nadają żywności trwałość i jakość.

  • Agar (E 406)
  • Mączka chleba świętojańskiego (E 410)
  • Guma arabska ( E 416)
  • Pektyna ( E 440) 


Dobrą wiadomością jest to, że wszystkie dodatki nie są szkodliwe, a wręcz przeciwnie, bo i nawet pożyteczne! Jak na przyszłego technologa żywności, coraz bardziej spoglądam na wieczka opakowań i po prostu jak widzę nie znajomą dla mnie substancje odkładam z powrotem produkt na półkę. Wystrzegam się jeść mega przetworzonych produktów typu sosy do sałatek, chipsy, czekoladowe batoniki itd. Na prawdę uwierzcie bez tego można żyć! Po prostu można to zastąpić o wiele, wiele lepszą żywnością takimi jak: jabłka, pomidory, razowy chleb.

Pozdrawiam

Źródło: opracowanie własne i podręcznik od chemii.

                                                                                       photo © Google

wtorek, 29 kwietnia 2014

Filet piersi z kurczaka w płatkach owsianych

Mój pierwszy przepis na blogu i mam nadzieję, że udany! Pierś z kurczaka lubię przyrządzać na różne sposoby, ale i tak do najpopularniejszych należy smażona na patelni bez panierki. Dzisiejsze kuchenne rewolucje zaliczają się do udanych! Pierś po przyrządzeniu była soczysta i bardzo smaczna. Polecam jeść ją od razu na ciepło, bo później będzie twarda.


Składniki:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki dowolnych otrębów
  • nie cała szklanka maślanki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka


Sposób przygotowania:
Pierś umyć, osuszyć, a następnie po odkrajać tłuszczyk i inne zbędne rzeczy. Lekko rozpić. Do prawić solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką  (odrobina z obu stron). Przygotowaną pierś włożyć do głębokiej miseczki i zalać maślanką (cała musi być zanurzona). Odstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny (można również na noc), aby się za marynowała. Po wyjęciu i lekkim odsączeniu obtaczamy w płatkach owsianych i otrębach. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na ok. 35- 40 min. 

Smacznego!



niedziela, 27 kwietnia 2014

INSPIRACJE #3













                                                                                            photo © weheartit