Zjadamy posiłki, ale nawet nie wiemy co się w nich znajduje, więc pora się dowiedzieć czym jest symbol E, czyli dodatek do żywności i jakie ma właściwości.
Symbol E - substancję konserwujące, które znajdują się w żywności w celu poprawienia smaku, nadania barwy i aromatu.
Na co się dzielą dodatki do żywności? M.in. barwniki, przeciwutleniacze, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory, pozostałe.
Barwniki (100 - 199) - stosuje się, aby nadać lub przywrócić żywności barwę.
- Karoten (E 160a) - jest pomarańczowo-żółtym barwnikiem roślinnym, występującym m.in. w marchwi, dyni i pomidorach.
- Chlorofil (E 140) - to zielony barwnik roślinny rozpuszczalny w tłuszczach.
- Koszenila (E 120) - jest naturalnym czerwonym barwnikiem pozyskiwanym z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi., występujących w Meksyku.
- Karmel (E 150a) - otrzymuje się w wyniku obróbki termicznej, najczęściej cukru - sacharozy, coraz częściej stosuje się też karmel syntetyczny.
Przeciwutleniacze (300 - 399) - zapobiegają ciemnieniu owoców czy utlenianiu tłuszczów.
- Witamina C (E 300)
- Kwas cytrynowy (E 330)
- Kwas fosforowy V (E 338)
Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd.
- Sacharyna (E 954)
- Aspartam (E 951)
- Acesulfam K (E 950)
Aromaty - substancje nadające produktowi smak i zapach.
- Aromaty naturalne
- Aromaty syntetyczne
Regulatory kwasowości - są stosowane w celu zmiany kwasowości oraz zwiększenia trwałości żywności.
- Kwas octowy (E 260)
- Octan wapnia (E 263)
- Kwas mlekowy (E 270)
- Kwas cytrynowy (E 330)
- Kwas winowy (E 334)
Substancje zagęszczające i emulgatory (400-499) - nadają żywności trwałość i jakość.
- Agar (E 406)
- Mączka chleba świętojańskiego (E 410)
- Guma arabska ( E 416)
- Pektyna ( E 440)
Dobrą wiadomością jest to, że wszystkie dodatki nie są szkodliwe, a wręcz przeciwnie, bo i nawet pożyteczne! Jak na przyszłego technologa żywności, coraz bardziej spoglądam na wieczka opakowań i po prostu jak widzę nie znajomą dla mnie substancje odkładam z powrotem produkt na półkę. Wystrzegam się jeść mega przetworzonych produktów typu sosy do sałatek, chipsy, czekoladowe batoniki itd. Na prawdę uwierzcie bez tego można żyć! Po prostu można to zastąpić o wiele, wiele lepszą żywnością takimi jak: jabłka, pomidory, razowy chleb.
Pozdrawiam
Źródło: opracowanie własne i podręcznik od chemii.
photo © Google