niedziela, 26 października 2025

czwartek, 23 października 2025

Placuszki gryczano-migdałowe z naparem kawowym, śliwką i nektarynką

Szybciutkie, delikatne i bogato smakowe placuszki  wykorzystaniem naparu z kawy od Kafelov.



Składniki:
  • 2 jaja
  • 10 g erytrytolu
  • 50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 50 ml naparu z kawy o smaku wiśniowo-śmietankowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g śliwki bez pestki
  • 50 g nektarynki bez pestki
  • 10 ml oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i napar z kawy. Całość wymieszać. Następnie dodać umyte, osuszone i pokrojone owoce - wymieszać. Placuszki smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z olejem.

Smacznego! 

wtorek, 21 października 2025

Ciasto bananowo-dyniowe z masą z serka roślinnego i banana

Jesień zagościła na dobre, to i w kuchni również jest podobnie... Mam świetną propozycję na ciasto bananowo-dyniowe z masą z serka roślinnego od Miss Lemon i banana! 

Składniki:

Ciasto

  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 100 g banana bez skórki
  • 150 g puree z dyni 
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g mąki jaglanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
Masa

Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, puree z dyni, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia - całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na dwie części.

Masa
Do miski wsypać erytrytol i zalać wodą - wymieszać. Następnie dodać serek roślinny i rozgniecionego banana. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć upieczone i ostudzone ciasto.

Smacznego! 

poniedziałek, 20 października 2025

Mozzarella z jabłkiem, śliwką, porem, papryką, bukietem warzywnym i bułeczkami bao

Idealne na jeden kęs bułeczki boa od Buchcik pomieszane ze smakiem słodko-słonym! Coś innego, ale pysznego!



Składniki:
  • 125 g mozzarelli light
  • 100 g jabłka
  • 50 g śliwki bez pestki
  • 50 g pora
  • 100 g papryki czerwonej
  • 225 g bukietu warzywnego mrożonego
  • przyprawy: vegeta, czosnek granulowany, bazylia suszona
  • 10 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • 10 g masła 82%
  • 360 g bułeczek bao

Sposób przygotowania:
Jabłko, śliwkę, por i paprykę dokładnie umyć. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Śliwkę pokroić w kostkę. Pora pokroić w plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić mrożone warzywa, przyprawy i dodać olej. po chwili wrzucić jabłko, śliwkę, pora oraz paprykę. Całość smażyć ok. 10-12 minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz masło. Gotowe danie podawać z wcześniej przygotowanymi według instrukcji bułeczkami bao.

Smacznego!