photo © Pinterest
niedziela, 23 marca 2025
czwartek, 20 marca 2025
Kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowo-bananowym
Idealny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego od Henglein! Nadzienie stanowi jabłuszko i banan! Mmm... Pycha!
Składniki:
Ciasto
- 375 g ciasta francuskiego
Nadzienie
- 180 g jabłka bez nasion
- 100 g banana bez skórki
- 100 ml wody
- 10 g erytrytolu
Sposób przygotowania:
Ciasto - kieszonki
Ciasto podzielić na 12 kwadratów. Między czasie przygotować nadzienie
Nadzienie
Jabłko dokładnie umyć, usunąć nasienie i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka. Dodać rozgniecionego banana. Dodać wodę i erytrytol. prażyć do całkowitego wchłonięcia wody.
Gotowe nadzienie nałożyć na ciasto francuskie. Zawinąć w koperty. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
środa, 19 marca 2025
Placki ziemniaczane z dipem twarogowo-majonezowym i czerwoną papryką
Bardzo szybkie, smaczne i sycące placki ziemniaczane powstałe z gotowej mieszanki od Pan Shaky. Ich przygotowanie zajmie niecałe 10 minut. Doskonałym dodatkiem będzie dip twarogowo-majonezowy z czerwoną papryką!
Składniki:
Placki ziemniaczane
- 210 g gotowej mieszanki na placki ziemniaczane
- 650 ml zimnej wody
- 30 ml oleju rzepakowego do smażenia
Dip
- 100 g twarogu
- 20 majonezu vege lub lekkiego
- przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, sól, pieprz
- 150 g papryki czerwonej bez nasion
Sposób przygotowania:
Placki
Placki ziemniaczane przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Smażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem.
Dip
W naczyniu wymieszać twaróg, majonez i przyprawy. Odstawić do lodówki na 10-15 minut.
Gotowe placki podawać z dipem i czerwoną papryką.
Smacznego!
wtorek, 18 marca 2025
Serca drobiowe z papryką czerwoną, marchewką, pomidorkami, czerwoną cebulą i gnocchi smażone w air fray'erze
Błyskawiczne danie z wykorzystaniem serc drobiowych - bogatego źródła żelaza oraz witamin z grupy B oraz warzyw tj. papryki czerwonej, marchewki, pomidorów i czerwonej cebuli. W roli głównej gnocchi od Henglein!
Składniki:
- 100 g serc drobiowych
- 250 g gnocchi
- 150 g czerwonej papryki (bez nasion)
- 100 g obranej marchewki
- 100 g pomidorków
- 100 g obranej czerwonej cebuli
- przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz, papryka słodka
- 10 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Serca drobiowe dokładnie umyć. Paprykę umyć, usunąć z nasion i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać z pierwszej warstwy, a potem obierać w cienkie plasterki. Cebulę, obrać i pokroić w cienkie piórka. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać przyprawy i olej - dokładnie wymieszać. Umieścić w air fray'erze. Smażyć przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)