wtorek, 20 czerwca 2023

Ciasto bananowo-truskawkowe pod chmurką

W końcu jest Truskawkowa Fiesta! Idealna pora roku, kiedy można pełną parą wykorzystać na najlepsze owoce w czasie lata! Po raz kolejny proponuję przygotowanie ciasta z dodatkiem oczywiście słodziutkich truskawek, banana oraz białek od Farma Białka!




Składniki:
Ciasto
  • 2 jaja
  • 50 g ksylitolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 100 g banana bez skórki
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 100 g truskawek 

Chmurka
  • 100 ml białek jaj
  • 20 g ksylitolu

Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone truskawki. Całość ponownie wymieszać za pomocą łyżki i przelać do natłuszczonej formy.

Chmurka
Do miski wlać białka jaja. Podczas ubijania białek stopniowo dodawać ksylitol. Ubite białka nałożyć na powierzchnię ciasta.

Całość piec przez jedną godzinę w 160 stopniach.

Smacznego! 

niedziela, 18 czerwca 2023

czwartek, 15 czerwca 2023

Współpraca z "Farma Białka"

"Farma Białka" jest marką, która w swojej ofercie posiada płynne białko jaj kurzych. Białko jaj kurzych jest doskonałym źródłem protein, które stanowią podstawę posiłków. Niniejszy produkt z łatwością spisze się w szybkim przygotowaniu pełnowartościowych posiłków! Białko jaj kurzych zawiera nieproszkowane, czyste od konserwantów, barwników i słodzików białka jaj w wygodnym opakowaniu. Dobrze wchłaniane, wolne od konserwantów.



Blog po raz kolejny nawiązał współpracę z niniejszą marką.


W paczce znalazło się:


Zapraszam do zakupów!

Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem produktu! 

wtorek, 13 czerwca 2023

Grillowane szparagi, pomidorki i papryka na patelni żeliwnej

W czasie lata idealną opcją na wykorzystanie jak największej ilości warzyw jest ich grillowanie! Ja tym razem wykorzystałam szparagi, pomidorki oraz paprykę z użyciem żeliwnej patelni od Brizoll!



Składniki:
  • 250g zielonych szparagów
  • 250 g pomidorków truskawkowych
  • 150 g papryki zielonej
  • oliwa w spray

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucić oczyszczone, bez zdrewniałych końców zielone szparagi. Gotować 7-8 minut. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski. Ugotowane szparagi odcedzić i osuszyć. Wszystkie warzywa grillować na bardzo dobrze rozgrzanej (minimum 5 minut) patelni i odrobiną oliwy. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!