wtorek, 28 czerwca 2022

Sałatka z mozzarellą light, pomidorkami, papryką czerwoną, mikroliśćmi rukwi wodnej i olejem lnianym

Sałatki pełne zieleni można jeść o każdej porze roku. Proponuję przygotowanie z mozzarellą light, pomidorkami, papryką czerwoną, mikroliśćmi rukwi wodnej od Pokarm Życia oraz olejem lnianym. 





Składniki:
  • 125g mozzarelli light 
  • 100g pomidorków
  • 100g papryki czerwonej
  • 25g mikroliści rukwi wodnej
  • 10ml oleju lnianego
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskich

Sposób przygotowania:
Pomidorki oraz paprykę czerwoną dokładnie umyć i oczyścić z nasion (w przypadku papryki). Pokroić na mniejsze porcje. Mozzarellę light odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Do miski wrzucić mikroliście rukwi wodnej, pomidorki, paprykę, mozzarellę light, olej lniany oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.

Smacznego!  

niedziela, 26 czerwca 2022

czwartek, 23 czerwca 2022

Placuszki ciecierzycowo-ryżowe z marchwią i jogurtem naturalnym kozim

Placuszki, pancakes - jak zwał tak zwał, ale to mój must-have, kiedy mam dzień wolny lub mam wielką na nie ochotę! Tym razem wykorzystałam jogurt naturalny kozi od Specjały Regionu



Składniki:

  • 2 jaja
  • 10g erytrytolu 
  • 50g mąki z ciecierzycy
  • 50g mąki ryżowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 100ml jogurtu naturalnego koziego
  • 50g marchwi 
  • aromat
  • 10ml oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, aromat i jogurt. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać obraną, oczyszczoną i startą na grubych oczkach marchew. Ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem.

Smacznego! 

środa, 22 czerwca 2022

Flądra z kiszoną kapustą, papryką czerwoną i makaronem

Flądra od Smaczna Rybka jest rybą pochodzącą z morza Bałtyckiego. Jest doskonałym źródłem białka, zawiera średnio 50-85% wody, 10-25% białka, 0,2-54% tłuszczu, 0,5-5,6% soli mineralnych - głównie fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, niewielkie ilości 0,1-0,4% węglowodanów, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Najlepiej smakuje gotowana na parze z dodatkiem kiszonej kapusty, papryki czerwonej oraz makaronu! 


Składniki:

  • 200g flądry
  • 50g suchego makaronu
  • 200g kiszonej kapusty
  • 200g papryki czerwonej
  • 10ml oleju lnianego
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony tymianek 

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić makaron - gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Flądrę dokładnie umyć i osuszyć, dodać przyprawy. Gotować na parze przez ok. 15 minut. Podać z kiszoną kapustą, papryką czerwoną, makaronem oraz olejem lnianym.

Smacznego!