środa, 22 czerwca 2022

Flądra z kiszoną kapustą, papryką czerwoną i makaronem

Flądra od Smaczna Rybka jest rybą pochodzącą z morza Bałtyckiego. Jest doskonałym źródłem białka, zawiera średnio 50-85% wody, 10-25% białka, 0,2-54% tłuszczu, 0,5-5,6% soli mineralnych - głównie fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, niewielkie ilości 0,1-0,4% węglowodanów, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Najlepiej smakuje gotowana na parze z dodatkiem kiszonej kapusty, papryki czerwonej oraz makaronu! 


Składniki:

  • 200g flądry
  • 50g suchego makaronu
  • 200g kiszonej kapusty
  • 200g papryki czerwonej
  • 10ml oleju lnianego
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony tymianek 

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić makaron - gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Flądrę dokładnie umyć i osuszyć, dodać przyprawy. Gotować na parze przez ok. 15 minut. Podać z kiszoną kapustą, papryką czerwoną, makaronem oraz olejem lnianym.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz