sobota, 30 listopada 2019
czwartek, 28 listopada 2019
Naleśniki pszenne z serem
Najprostszy i najzwyklejszy, tradycyjny przepis na naleśniki z mąki pszennej "białej" z serem.
Składniki:
Naleśniki
Składniki:
Naleśniki
- 2 jaja
- 6 łyżek mąki pszennej T450
- 120ml wody
- szczypta proszku do pieczenia
Farsz
- 250g (1 kostka) twarogu np. chudego
- 1 łyżeczka erytrytolu
- kilka kropli aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Naleśniki
Jaja wbić do miski. Dodać mąkę, wodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Farsz
Do miski wrzucić twaróg. Rozgnieść widelcem. Dodać erytrytol i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć naleśniki.
Gotowe naleśniki podawać wedle upodobań.
Smacznego!
wtorek, 26 listopada 2019
Pierogi leniwe
Szybki posiłek na słodko lub słono, jak kto woli. Przedstawiam pierogi leniwe, ale wcale nie dla leniwych!
Składniki:
Składniki:
- 1 jajo
- 250g (kostka) twarogu np. chudego
- 1 szklanka mąki ryżowej (może być inna)
- 2 łyżki erytrytolu
Sposób przygotowania:
Do miski dodać kostkę twarogu, rozgnieść widelcem. Wbić jajo, dodać mąkę i erytrytol. Dokładnie wymieszać, a potem zagnieść. Na stolnicy posypaną mąką uformować wałek i kroić a'la kopytka. Wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu. Jeśli pierogi wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 2 minuty. Najlepiej smakują jak będą dobrze wystudzone.
Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.
niedziela, 24 listopada 2019
Subskrybuj:
Posty (Atom)