sobota, 23 listopada 2019
czwartek, 21 listopada 2019
Tarta gruszkowa pod chmurką
Uwielbiam piec ciasta, ale bardzo rzadko przygotowuje tarty. Pora to zmienić! Poniżej prezentuje bardzo oryginalną wersje, bo z gruszką i pod chmurką! Mmm...
Składniki:
Spód
Składniki:
Spód
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżki erytrytolu
- 5 łyżek oleju kokosowego
Nadzienie
- 2 gruszki
- 2 tabletki słodziku
- cynamon
"Chmurka"
- 2 białka
- 1 łyżeczka erytrytolu
Sposób przygotowania:
Spód
Do miski dodać oddzielone od białek żółtka, mąkę, olej kokosowy i erytrytol. Wszystko dokładnie zagnieść. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Po upływie czasu spód umieścić na natłuszczonej formie. Na kuć widelcem. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.
Nadzienie
Umyć, obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach gruszki. Prażyć z słodzikiem i cynamonem. Po upływie czasu od wyjęcia spodu z piekarnika, nałożyć na wierzch.
"Chmurka"
Białka ubić z erytrytolem na sztywną pianę. Nałożyć na wierzch nadzienia.
Piec przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 19 listopada 2019
Naleśniki z nadzieniem grejpfrutowym
Naleśniki to danie, które mogę jeść codziennie! Ta wersja jest nieco inna niż pozostałe. Idealne na zbliżający się sezon zimowy!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
- 2 jaja
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
- szczypta proszku do pieczenia
- 120ml wody
Nadzienie:
- 1 grejpfrut
- 3 tabletki słodzika
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ciasto naleśnikowe
Do miski wbić jaja. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Nadzienie
Grejpfruta obrać i oczyścić z nabłonka. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać słodzik. Prażyć do zmiękczenia.
Gotowe naleśniki posmarować nadzieniem.
niedziela, 17 listopada 2019
Subskrybuj:
Posty (Atom)