niedziela, 24 czerwca 2018
sobota, 23 czerwca 2018
czwartek, 21 czerwca 2018
Makrela wędzona z kaszą orkiszową i pomidorami
Szybki i smaczny posiłek. Idealny dla zapracowanych. Makrela dostarcza dawkę Omega 3, kasza orkiszowa błonnika i witamin z grupy B, a pomidor m.in potas. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 1/2 makreli wędzonej
- 25g suchej kaszy orkiszowej + woda
- 2 pomidory śliwkowe
- przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny
- 1 łyżka oleju lnianego
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wrzucamy kaszę. Między czasie obieramy i oczyszczamy makrelę z ości oraz myjemy, osuszamy i kroimy pomidory. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.
wtorek, 19 czerwca 2018
Tofu naturalne z szparagami i kaszą orkiszową
Ograniczyłam mięso, więc od czasu do czasu zastępują go produktami z soi. Prosta i smaczna propozycja dla każdego! Tofu naturalne z szparagami i kaszą orkiszową.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Między czasie do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, a do oddzielnego garnka szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy tofu. Kolejno wrzucamy ugotowaną kaszę oraz pokrojone szparagi. Całość doprawiamy przyprawiamy. Smażymy kilka minut. Na koniec danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
Składniki:
- 180g (1 kostka) tofu naturalnego
- 1/2 pęczka szparagów
- 25g kaszy orkiszowej suchej + 100ml wody
- 1 łyżka oleju lnianego
- przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, curry, kebab-gyros, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Między czasie do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, a do oddzielnego garnka szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy tofu. Kolejno wrzucamy ugotowaną kaszę oraz pokrojone szparagi. Całość doprawiamy przyprawiamy. Smażymy kilka minut. Na koniec danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)