wtorek, 19 grudnia 2017

Lekkie ciasto z skórką pomarańczy

Zapach pomarańczy w okresie zimowych - coś pięknego! Kandyzowana skóra w cieście jeszcze lepsze rozwiązanie z dodatkiem mąki ryżowej, która sprawia, że wypiek jest bardzo delikatny. Polecam!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • opakowanie skórki pomarańczowej + mąka do obtoczenia
  • aromat pomarańczowy 
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę, następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz skórki pomarańczowej). Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące skórkę pomarańczową. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 14 grudnia 2017

Tarta z musem mandarynkowym

Sezon na mandarynki w pełni. Jak każdemu z nas ich zapach kojarzy się z nadchodzącymi świętami. Tak i te ciasto - przypomina nadchodzące święta.



Składniki:
Tarta

  • 2 jaja
  • 2 1/2 łyżki oleju
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
Mus
  • 5-6 mandarynek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jaja, dodajemy ksylitol, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i aromat. Całość dokładnie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Między czasie obieramy mandarynki, kroimy na mniejsze porcję. Wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę. Gotujemy, aż mandarynki się rozmiękną. Pod koniec dodajemy ksylitol i mąkę kukurydzianą. 

Po upieczeniu się spodu nakładamy na wierzch mus mandarynkowy. Pieczemy przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!