wtorek, 12 grudnia 2017

A'la piernik z ciecierzycy

Zdrowe zamiennika ciast z wykorzystaniem warzyw? Dlaczego nie! Święta tuż, tuż, więc pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Piernik z ciecierzycy jest rewelacyjny! Jego smak przypadnie każdemu gustowi.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie odsączamy i płuczemy wodą. Do miski dodajemy wszystkie składniki i dokładnie blendujemy na gładką konsystencję. Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 10 grudnia 2017

czwartek, 7 grudnia 2017

Babeczki migdałowo-piernikowe

Uwielbiam migdały i wszystko co jest związane z przyprawami korzennymi. Aromat, który się unosi w trakcie pieczenia jest niebiański, a babeczki są wyśmienite!



Składniki:
4 sztuki

  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka mąki migdalowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do form na babeczki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!