Ostatnio bardzo polubiłam tarty. Często goszczą na moim stole, więc postanowiłam poeksperymentować po raz kolejny. Tym razem ku zaskoczeniu upiekłam tartę kokosową z serkiem mascarpone i galaretką z dodatkiem winogron.
Składniki:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 2 jaja
- 1,5 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250g (1 opakowanie) serka mascarpone
- 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżki ksylitolu
Wierzch:
- winogrona
- 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Spód:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
Serek mascarpone miksujemy z ksylitolem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masa bardzo szybko tężeję, więc od razu nakładamy na ostudzony spód. Na masę układamy umyte i oczyszczone winogrona.
Wierzch:
Na wierzch wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Tartę odkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Smacznego!