wtorek, 4 kwietnia 2017

Tarta jaglana z budyniem

Kto by pomyślał, że z kaszy jaglanej można zrobić ciasto, a mianowicie tartę? Otóż można! Z dodatkiem budyniu smakuje wyśmienicie!



Składniki:
Spód:

  • 1 torebka (100g) kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajo
  • 3 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzidła)
Wierzch:
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i ostudzeniu dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, jajo i syrop daktylowy. Całość blendujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 25-30 minut w 1801 stopniach.

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzony przelewamy na upieczone i ostudzoną tartę.

Smacznego!

niedziela, 2 kwietnia 2017

sobota, 1 kwietnia 2017

Tydzień w zdjęciach #72










                                                             Snapchat: kindzia10

czwartek, 30 marca 2017

Pełnoziarnista babka cytrynowa

Z okazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy postanowiłam upiec babkę, ale w nieco zdrowszej wersji! Pszenną mąkę zamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak!



Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • sok z cytryny
  • aromat cytrynowy

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, sok z cytryny i aromat. Całość miksujemy do połączenia składników. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!