niedziela, 14 lutego 2016
sobota, 13 lutego 2016
czwartek, 11 lutego 2016
Owsiane racuchy z jabłkami
Jestem uzależniona od jabłek, więc wykorzystuje je gdzie tylko jest to możliwe. Po raz kolejny wykonałam racuchy, ale tym razem z mąką owsianą.
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki mąki owsianej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody gazowanej
- aromat rumowy
- 1 jabłko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę gazowaną, kilka kropli aromatu rumowego i obrane, starte na tartce jabłko. Wszystko dokładnie miksujemy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Smacznego!
wtorek, 9 lutego 2016
Tofu z makaronem ryżowym i marchewką
Od czasu do czasu można pozwolić na małe odstępstwo od popularnej diety, więc tradycyjnego "kurczaka z ryżem" można zastąpić na wegetariański sposób, a mianowicie tofu z makaronem ryżowym. Orientalnego smaku doda sos oraz smażona marchewka. :)
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 1/2 kostki tofu naturalnego
- 100g makaronu ryżowego
- 1 marchewka
- przyprawa chińska 5 smaków Kamis
- olej kokosowy
Marynata dla tofu:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu terijaki
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- papryka słodka mielona
- szczypta pieprzy cayenn
Tofu kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem na małych ogniu smażymy tofu. Po usmażeniu przekładamy na talerz i smażymy marchewkę z przyprawą 5 smaków. Jeśli wszystko jest gotowe to danie podajemy z wszystkimi produktami podanymi w przepisie.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)