czwartek, 11 lutego 2016

Owsiane racuchy z jabłkami

Jestem uzależniona od jabłek, więc wykorzystuje je gdzie tylko jest to możliwe. Po raz kolejny wykonałam racuchy, ale tym razem z mąką owsianą.



Składniki:

  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • aromat rumowy
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę gazowaną, kilka kropli aromatu rumowego i obrane, starte na tartce jabłko. Wszystko dokładnie miksujemy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.

Smacznego!

wtorek, 9 lutego 2016

Tofu z makaronem ryżowym i marchewką

Od czasu do czasu można pozwolić na małe odstępstwo od popularnej diety, więc tradycyjnego "kurczaka z ryżem" można zastąpić na wegetariański sposób, a mianowicie tofu z makaronem ryżowym.  Orientalnego smaku doda sos oraz smażona marchewka. :)



Składniki:
  • 1/2 kostki tofu naturalnego
  • 100g makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • przyprawa chińska 5 smaków Kamis
  • olej kokosowy
Marynata dla tofu:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu terijaki
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • papryka słodka mielona
  • szczypta pieprzy cayenn

Sposób przygotowania:
Tofu kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem na małych ogniu smażymy tofu. Po usmażeniu przekładamy na talerz i smażymy marchewkę z przyprawą 5 smaków. Jeśli wszystko jest gotowe to danie podajemy z wszystkimi produktami podanymi w przepisie.  

Smacznego!