czwartek, 21 stycznia 2016

Wielka rewolucja w zdrowym odżywianiu - Piramida Zdrowia

Kilka dni temu naukowy z Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) opracowali nową piramidę zdrowia.



Nieco się zmieniła, a mianowicie:

  • na pierwszym miejscu znalazła się aktywność fizyczna - każdy zdrowy człowiek powinien minimum 5 razy w tygodniu po 30-35 minut wykonywać ćwiczenia m.in: jazda na rowerze, bieg czy marsz;
  • drugie miejsce zajęły warzywa - powinni stanowić dodatek w każdym z pięciu posiłków każdego dnia;
  • trzecie miejsce zajmują produkty zbożowe - jeśli nie jemy węglowodanów to nie mamy siły i energii na inne czynności życiowe,  produkty zbożowe powinny stanowić: pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasze i ryż;
  • pozostałe pozycje to nabiał, mięso i ryby, tłuszcze roślinne i zwierzęce; w nowych zasadach zmianą jest przemiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne.

Przede wszystkim najważniejszą rolą w posiłkach zajmują warzywa i owoce, które powinnyśmy spożywać ponad 400 gramów dziennie. Mięso należy spożywać ok 500 gramów tygodniowo na rzecz tego zastępujemy to roślinami strączkowymi i orzechami szczególnie włoskimi, które są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Również nie zapomnijmy o piciu 1,5-2 litrów wody dziennie, dzięki temu nasze ciało nie jest spuchnięte, a przede wszystkim woda daje życie!

Pamiętajmy! Życie mamy tylko jedno, więc należy je szanować!

wtorek, 19 stycznia 2016

Zielony omlet a'la Shrek

W kuchni też może być zabawnie i zdrowo! Ja również postanowiłam się zabawić i usmażyć zielonego omleta! Jak już jest gotowy i go przekroimy jest tak zielony, że od razu ma się ochotę na wiosnę. :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 białka (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka młodego jęczmienia
  • 2 łyżki mąki orkiszowej 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • dżem lub powidła do posmarowania
  • wiórki kokosowe do posypania 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienia z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!