Po raz pierwszy upiekłam tartę w wersji fit. Udała mi się! Tarta jest delikatna, ale za razem bardzo wilgotna, która syci na bardzo długo. :)
Składniki:
Ciasto:
Blacha o średnicy 20 cm
Składniki:
Ciasto:
Blacha o średnicy 20 cm
- 100g mąki pszennej graham
- 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 1 jajko
- 150ml jogurtu naturalnego
Masa:
- 100g jogurtu naturalnego
- 1/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego
- 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody
- dodatki: wiórki kokosowe, rodzynki lub według własnego uznania
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, miód, jogurt naturalny i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto na tarte wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki na tartę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przygotowujemy żelatynę. Do miseczki wlewamy jogurt, dżem i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia. Następnie masę przelewamy na tartę. Posypujemy wiórkami, rodzynkami lub ulubionymi dodatkami. Wkładamy do lodówki, aż do stężenia.
Smacznego!