wtorek, 25 sierpnia 2015

Jajecznica na inny sposób

Nudząc się na drugie śniadanie postanowiłam wykonać jajecznicę. Zupełnie inną jak każdy z nas zna. Zawierającą białko, węglowodany i tłuszcze, czyli to co człowiek najbardziej potrzebuje. :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g twarogu
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 oliwki
  • przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kurkuma 

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę. W oddzielnej misce z żółtkami mieszamy twaróg z przyprawami. Do masy jajecznej dodajemy sztywną pianę. Wrzucamy pokrojone warzywa i oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię przelewamy masę. Jak spód się zarumieni drewnianą łyżką mieszamy masę, gdzie w taki sposób powstaje jajecznica. Smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


niedziela, 23 sierpnia 2015

sobota, 22 sierpnia 2015

Sernik dyniowy z odżywką białkową

Tyle razy już pisałam, że uwielbiam serniki na każdy sposób. Zawsze przygotowuje je inaczej i za każdym razem smak jest inny. :)



Składniki:

  • 200g twarogu do sernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka WPC 80
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka puree z dyni 
  • aromat waniliowy 

Sposób przygotowania:
Żółto oddzielamy od białka. Białko z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce jajko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy odżywkę białkową i twaróg - dokładnie miksujemy. Ubitą pianę przekładamy do masy serowej. Dodajemy puree z dyni. Szpatułką dokładnie wszystko mieszamy. Masę serową przelewamy do natłuszczonego naczynka lub blaszki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


czwartek, 20 sierpnia 2015

Jaglana szarlotka z mieszanką studencką

Ja jak zawsze lubię eksperymentować w kuchni. Na stół poszła kasza jaglana i jabłko. Znakomite połączenie, a z dodatkiem cynamonu - przepysznie!



Składniki:

  • 40g suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
  • 2 średnie jabłka
  • 20g mieszanki studenckiej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy kaszę i gotujemy, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tartce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę mieszamy z jabłkiem, mieszanką studencką i cynamonem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia ceramicznego. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!