Służy nam niemal od niemowlaka, który dawał nam pierwszy pokarm. Najpopularniejsze jest te - krowie, które jest najłatwiej nam dostępne. Jest wiele sprzeczań dotyczących jego picia, ale zawsze ma swoje dobre zalety.
Dlaczego mleko jest dla nas ważne?
- źródło białka
- wapń - buduje kości i zęby
- tłuszcze - nawilża skórę, zapobiegają parowaniem wody z organizmu
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) - działają przeciwzapalnie, regulują cholesterol
- kwas mlekowy - poprawia stan skóry, wzmacnia odporność, reguluję przemianę materii
- witamina A - odżywia i chroni skórę
- witamina B12 - niezbędna do produkcji czerwonych krwinek
Najważniejsze właściwości mleka:
- zapobiega powstawaniu osteoporozy
- chroni przed nowotworami
- pomaga w przemianę materii (białko szybciej się trawi)
Co robić, jeśli jest się uczulonym na laktozę?
Zastąpić krowie mleko roślinnym np. sojowym, ryżowym, migdałowych czy kokosowym. Najprostszym sposobem jest namoczenie ziaren w wodzie przez kilka godzin. Następnie zblędowanie ich i przecedzenie przez gazę.
Jakie są rodzaje mleka?
Mleko pasteryzowane - podgrzewane do 90 stopni w celu usunięcia chorobotwórczych bakterii znajdujących się mleku.
Mleko UHT - mleko pasteryzowane przez wysoką temperaturę. Ogrzewa się je do 135-150 stopni przez natychmiastowe schłodzenie. Takie mleko jest zdolne do długotrwałego spożycia (jeśli jest zamknięte).
Mleko w proszku - powstaje przez odparowanie surowego w mleka w wyparkach, a następnie osuszeniu,
Mleko smakowe - mleko pasteryzowane z dodatkami smakowymi np. truskawkowe, waniliowe lub czekoladowe.