wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto z fasoli

Kolejne moje roślinne odkrycie w postaci ciasta. Uwielbiam eksperymentować w kuchni niesamowite rzeczy. Tym razem upiekłam smaczne i szybkie ciasto z fasoli. Idealne wilgotne, aż rozpływa się w podniebieniu!



Składniki:

  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • aromat cytrynowy 

Sposób przygotowania:
Fasolę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Blendujemy w malakserze, a następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy. Następnie przekładamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.

Smacznego!


niedziela, 26 kwietnia 2015

sobota, 25 kwietnia 2015

Pierś z kurczaka z warzywami po włosku

Pomysł i danie wprost banalne! Chyba najprostsza rzecz jaką można zrobić na szybkie drugie śniadanie czy obiad. W końcu wiosna więc na talerzach robi się kolorowo! :)



Składniki:

  • 150g filetu z piersi kurczaka
  • 200g mrożonej mieszanki warzyw po włosku
  • przyprawa "warzywko"
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka: myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy mrożone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż będą al dente. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i smażymy, pod koniec dodajemy przyprawę "warzywko".

Smacznego!

czwartek, 23 kwietnia 2015

Dlaczego warto pić mleko?

Służy nam niemal od niemowlaka, który dawał nam pierwszy pokarm. Najpopularniejsze jest te - krowie, które jest najłatwiej nam dostępne. Jest wiele sprzeczań dotyczących jego picia, ale zawsze ma swoje dobre zalety.



Dlaczego mleko jest dla nas ważne?

  • źródło białka
  • wapń - buduje kości i zęby
  • tłuszcze - nawilża skórę, zapobiegają parowaniem wody z organizmu 
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) - działają przeciwzapalnie, regulują cholesterol
  • kwas mlekowy - poprawia stan skóry, wzmacnia odporność, reguluję przemianę materii 
  • witamina A - odżywia i chroni skórę 
  • witamina B12 - niezbędna do produkcji czerwonych krwinek 

Najważniejsze właściwości mleka:
  • zapobiega powstawaniu osteoporozy
  • chroni przed nowotworami 
  • pomaga w przemianę materii (białko szybciej się trawi)

Co robić, jeśli jest się uczulonym na laktozę?
Zastąpić krowie mleko roślinnym np. sojowym, ryżowym, migdałowych czy kokosowym. Najprostszym sposobem jest namoczenie ziaren w wodzie przez kilka godzin. Następnie zblędowanie ich i przecedzenie przez gazę. 

Jakie są rodzaje mleka?

Mleko pasteryzowane - podgrzewane do 90 stopni w celu usunięcia chorobotwórczych bakterii znajdujących się mleku.

Mleko UHT - mleko pasteryzowane przez wysoką temperaturę. Ogrzewa się je do 135-150 stopni przez natychmiastowe schłodzenie. Takie mleko jest zdolne do długotrwałego spożycia (jeśli jest zamknięte).

Mleko w proszku - powstaje przez odparowanie surowego w mleka w wyparkach, a następnie osuszeniu, 

Mleko smakowe - mleko pasteryzowane z dodatkami smakowymi np. truskawkowe, waniliowe lub czekoladowe.