wtorek, 21 kwietnia 2015

Ciasto z ciecierzycy

Kontakt z tą rośliną miałam właśnie pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto. Moi domownicy w ogóle nie pomyśleli, że z tego można cokolwiek zrobić, a tu ba! Jednak można! Zachęcam to upieczenia takiej smacznej i prostej przekąski. ;)



Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • aromat waniliowy 

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Następnie blendujemy w malakserze. Kolejno dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 19 kwietnia 2015

sobota, 18 kwietnia 2015

Jakie produkty powinno się jeść wiosną?

Wiosna jest porą roku, gdzie wszystko budzi się do życia. Zwierzęta, rośliny, a nawet ludzie budzą się z zimowego snu... Każdy jest ospały, brak mu sił i energii. Nie wiadomo co jeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą.



Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną?

  • nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta
  • białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso
  • węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze 
  • tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś
  • świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy-jabłkowy, jarmuż-banan
  • suplementy diety m.in tran, omega-3, magnez, żelazo

O czym należy pamiętać?
  • dzień zacząć od pełnowartościowego śniadania np. owsianka, jajecznica, omlet
  • pić 1,5-2l niegazowanej wody
  • regularność posiłków co 2-3 godziny 4-5 razy dziennie
  • kolacja 2-3 godziny przed snem
  • aktywność fizyczna m.in jazda na rowerze, bieganie, aerobik, zumba 

czwartek, 16 kwietnia 2015

Marchewka - wartości odżywcze

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo.



Marchewka i jej wartości odżywcze:

  • zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę
  • zawieraj najwięcej witaminy A, która najlepiej wchłaniania się z tłuszczami (najlepszym sposobem jest starcie marchewki na tartce o grubych oczkach i polanie łyżeczką oliwy z oliwek)
  • stosuje się ją w kosmetologii to produkcji kremów i olejków do ciała
  • składa się z 90% wody, 7% składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze;  3% składniki mineralne (sód, potas, magnez, wapń, siarka, fosfor, żelazo, miedź)  
  • witaminy, które w niej występują to: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP
  • gotowana marchew ma znacznie większy Indeks Glikemiczny niż surowa 

Dlaczego warto stosować marchewkę?
  • eliminuje problemy żołądkowe takie jak: wzdęcia, niestrawność, biegunki
  • silnie wpływa na układ odpornościowy
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
  • nadaje "lekką opaleniznę" skórze
  • blokuje związki rakotwórcze 
  • chroni wzrok 
  • regularne spożywanie jej na surowo pomaga w zapobieganiu powstawania kamienia nazębnego
  • 100g marchwi to 27 kalorii  


Najlepszym sposobem na wzmocnienie naszego organizmy jest wypicie kilka razy w tygodniu szklanki świeżego soku z marchwi. Możemy wzbogacić jego smak dodając: jabłko, banan czy swoje ulubione owoce lub warzywa.