Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo.
Marchewka i jej wartości odżywcze:
- zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę
- zawieraj najwięcej witaminy A, która najlepiej wchłaniania się z tłuszczami (najlepszym sposobem jest starcie marchewki na tartce o grubych oczkach i polanie łyżeczką oliwy z oliwek)
- stosuje się ją w kosmetologii to produkcji kremów i olejków do ciała
- składa się z 90% wody, 7% składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze; 3% składniki mineralne (sód, potas, magnez, wapń, siarka, fosfor, żelazo, miedź)
- witaminy, które w niej występują to: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP
- gotowana marchew ma znacznie większy Indeks Glikemiczny niż surowa
Dlaczego warto stosować marchewkę?
- eliminuje problemy żołądkowe takie jak: wzdęcia, niestrawność, biegunki
- silnie wpływa na układ odpornościowy
- obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
- nadaje "lekką opaleniznę" skórze
- blokuje związki rakotwórcze
- chroni wzrok
- regularne spożywanie jej na surowo pomaga w zapobieganiu powstawania kamienia nazębnego
- 100g marchwi to 27 kalorii
Najlepszym sposobem na wzmocnienie naszego organizmy jest wypicie kilka razy w tygodniu szklanki świeżego soku z marchwi. Możemy wzbogacić jego smak dodając: jabłko, banan czy swoje ulubione owoce lub warzywa.