czwartek, 5 marca 2015

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Nazywana królową wszystkich kasz. W swoich maleńkich ziarenkach zawiera mnóstwo witamin i minerałów, ale to nie wszystko! Warto poznać właściwości zdrowotne kaszy jaglanej. :)



1. Zasadotwórcza - nie zakwasza organizmy, ale wręcz przeciwnie odkwasza m.in z nabiału, tłustych potraw i słodzonych napoi.

2. Nie zawiera glutenu - osoby uczulone na gluten, bądź cierpiące na celiakię swobodne mogą ją spożywać.

3. Lekkostrawna - jako węglowodan złożony jest lekkostrawna, więc nasz żołądek bardzo dobrze ją toleruje.

4. Doskonała na przeziębienie - świetnie się sprawdza, jeśli chorujemy na katar czy kaszel. Usuwa nadmiar śluzu, który gromadzi się podczas choroby. Polecam na śniadanie w postaci ciepłej jaglanki.

5. Oczyszczająca - jest doskonała pod względem oczyszczania organizmu ze złych toksyn, które gromadzą się w naszym organizmie.

6. Zawiera witaminy - bogata jest witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź, które niezbędne są w funkcjonowaniu układu pokarmowego.

7. Bogata w krzemionkę - krzem przede wszystkim jest potrzebny w budowie włosów, skóry i paznokci, ale po nadto również w mineralizacji kości, gdzie zapobiega przed odwapnieniem.

Jestem ciekawa jakie Wy macie sposoby na przygotowanie kaszy jaglanej?

wtorek, 3 marca 2015

Jak być fit do wiosny?

Wiosna za niespełna trzy tygodnie. Nie jeden z nas chciałby zrzucić "tu i ówdzie". Jest to taka pora roku co wszystko budzi się do życia, a przede wszystkim przyroda i zwierzęta. Coraz więcej czasu spędzamy na dworze z przyjaciółmi czy z swoim zwierzakiem na spacerze. Czas najwyższy wziąć się za siebie. :)

Jak przygotować się do wiosny?

Zrezygnuj z samochodu

Zastąp to chodzeniem pieszo czy jazdą na rowerze. Każdy krok i kilometr będzie dla nas bardzo cenne.

Pij wodę

Człowiek składa się ponad z 70% wody, ale nigdy nie jest za dużo jeśli dostarczymy jeszcze więcej. Woda doskonale oczyszcza organizm i nawilża skórę, dzięki temu mamy lepsze samopoczucie.

Zjedz porządne śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc trzeba zjeść go po królewsku. Wykonaj pyszną i sycącą owsiankę czy słodką jaglankę.

Jedz więcej zieleniny

Wiosną bazary i hipermarkety, są zaopatrzone w świeże warzywa i owoce. Dzięki nim można przygotować wspaniały posiłek, ale również dostarczyć mnóstwo witamin.

Wysypiaj się

Dla naszego organizmu jest to najważniejsza czynność. Dzięki temu jesteśmy zrelaksowani i wypoczęci, a nasze ciało funkcjonuje prawidłowo. Zalecana dawka snu to 7-8 godzin.

Zaopatrz się w zdrowe tłuszcze

Po zimie nasz organizm nie ma w pełni dostarczającej ilości zdrowych tłuszczy. Warto stosować oliwę z oliwek np. do sałatek, orzechu i suszone owoce jako przekąska, a tłuste ryby na obiad czy kolacje.

Poranne ćwiczenia

Warto każdego poranka wykonać kilka pajacyków i przysiadów. Dodamy sobie energii na cały dzień.

Spotykaj się z znajomymi

Zamiast przesiadywać przed komputerem i telewizorem warto wyrwać się na spotkanie ze znajomymi. Dzięki takiej możliwości możemy odbudować i nawiązać znajomości. 

Domowe spa

Chociaż raz w tygodniu zaoferujmy sobie relaksującą kąpiel w olejkach eterycznych czy przyjemny masaż wykonany przez naszego wielbiciela.

Upiększ się

Idzie wiosna, więc wszystko budzi się do życia! Idź na zakupu kup kilka ubrań i kosmetyków. To będzie taka nagroda za wytrwałość. ;)

Jestem ciekawa jak Wy przygotowujecie się na wiosnę? Jak dla mnie to najpiękniejsza pora roku, bo wszystko zaczyna się od początku. :)

sobota, 28 lutego 2015

Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami

Ryby i kaszę często lubię jeść. Idealne połączenie na bardzo szybki i smaczny obiad, który robi się w niecałe 15 minut. :)



Składniki:

  • 80g płatu z pstrąga łososiowego
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb
  • 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej
  • 150g warzywne trio mrożone
  • 4 czarne oliwki

Sposób przygotowanie:
Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy z obu stron pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu rybę wraz z warzywami parujemy przez 10-12 minut. Po przyrządzeniu podajemy z kaszą gryczaną i pokrojonymi oliwkami.

Smacznego!