Nazywana królową wszystkich kasz. W swoich maleńkich ziarenkach zawiera mnóstwo witamin i minerałów, ale to nie wszystko! Warto poznać właściwości zdrowotne kaszy jaglanej. :)
1. Zasadotwórcza - nie zakwasza organizmy, ale wręcz przeciwnie odkwasza m.in z nabiału, tłustych potraw i słodzonych napoi.
2. Nie zawiera glutenu - osoby uczulone na gluten, bądź cierpiące na celiakię swobodne mogą ją spożywać.
3. Lekkostrawna - jako węglowodan złożony jest lekkostrawna, więc nasz żołądek bardzo dobrze ją toleruje.
4. Doskonała na przeziębienie - świetnie się sprawdza, jeśli chorujemy na katar czy kaszel. Usuwa nadmiar śluzu, który gromadzi się podczas choroby. Polecam na śniadanie w postaci ciepłej jaglanki.
5. Oczyszczająca - jest doskonała pod względem oczyszczania organizmu ze złych toksyn, które gromadzą się w naszym organizmie.
6. Zawiera witaminy - bogata jest witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź, które niezbędne są w funkcjonowaniu układu pokarmowego.
7. Bogata w krzemionkę - krzem przede wszystkim jest potrzebny w budowie włosów, skóry i paznokci, ale po nadto również w mineralizacji kości, gdzie zapobiega przed odwapnieniem.
Jestem ciekawa jakie Wy macie sposoby na przygotowanie kaszy jaglanej?
czwartek, 5 marca 2015
wtorek, 3 marca 2015
Jak być fit do wiosny?
Wiosna za niespełna trzy tygodnie. Nie jeden z nas chciałby zrzucić "tu i ówdzie". Jest to taka pora roku co wszystko budzi się do życia, a przede wszystkim przyroda i zwierzęta. Coraz więcej czasu spędzamy na dworze z przyjaciółmi czy z swoim zwierzakiem na spacerze. Czas najwyższy wziąć się za siebie. :)
Zastąp to chodzeniem pieszo czy jazdą na rowerze. Każdy krok i kilometr będzie dla nas bardzo cenne.
Człowiek składa się ponad z 70% wody, ale nigdy nie jest za dużo jeśli dostarczymy jeszcze więcej. Woda doskonale oczyszcza organizm i nawilża skórę, dzięki temu mamy lepsze samopoczucie.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc trzeba zjeść go po królewsku. Wykonaj pyszną i sycącą owsiankę czy słodką jaglankę.
Wiosną bazary i hipermarkety, są zaopatrzone w świeże warzywa i owoce. Dzięki nim można przygotować wspaniały posiłek, ale również dostarczyć mnóstwo witamin.
Dla naszego organizmu jest to najważniejsza czynność. Dzięki temu jesteśmy zrelaksowani i wypoczęci, a nasze ciało funkcjonuje prawidłowo. Zalecana dawka snu to 7-8 godzin.
Po zimie nasz organizm nie ma w pełni dostarczającej ilości zdrowych tłuszczy. Warto stosować oliwę z oliwek np. do sałatek, orzechu i suszone owoce jako przekąska, a tłuste ryby na obiad czy kolacje.
Warto każdego poranka wykonać kilka pajacyków i przysiadów. Dodamy sobie energii na cały dzień.
Chociaż raz w tygodniu zaoferujmy sobie relaksującą kąpiel w olejkach eterycznych czy przyjemny masaż wykonany przez naszego wielbiciela.
Idzie wiosna, więc wszystko budzi się do życia! Idź na zakupu kup kilka ubrań i kosmetyków. To będzie taka nagroda za wytrwałość. ;)
Jestem ciekawa jak Wy przygotowujecie się na wiosnę? Jak dla mnie to najpiękniejsza pora roku, bo wszystko zaczyna się od początku. :)
Jak przygotować się do wiosny?
Zrezygnuj z samochodu
Pij wodę
Zjedz porządne śniadanie
Jedz więcej zieleniny
Wysypiaj się
Zaopatrz się w zdrowe tłuszcze
Poranne ćwiczenia
Spotykaj się z znajomymi
Zamiast przesiadywać przed komputerem i telewizorem warto wyrwać się na spotkanie ze znajomymi. Dzięki takiej możliwości możemy odbudować i nawiązać znajomości.
Domowe spa
Upiększ się
Jestem ciekawa jak Wy przygotowujecie się na wiosnę? Jak dla mnie to najpiękniejsza pora roku, bo wszystko zaczyna się od początku. :)
niedziela, 1 marca 2015
sobota, 28 lutego 2015
Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami
Ryby i kaszę często lubię jeść. Idealne połączenie na bardzo szybki i smaczny obiad, który robi się w niecałe 15 minut. :)
Składniki:
Składniki:
- 80g płatu z pstrąga łososiowego
- pieprz cytrynowy
- przyprawa do ryb
- 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej
- 150g warzywne trio mrożone
- 4 czarne oliwki
Sposób przygotowanie:
Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy z obu stron pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu rybę wraz z warzywami parujemy przez 10-12 minut. Po przyrządzeniu podajemy z kaszą gryczaną i pokrojonymi oliwkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)