wtorek, 3 marca 2015

Jak być fit do wiosny?

Wiosna za niespełna trzy tygodnie. Nie jeden z nas chciałby zrzucić "tu i ówdzie". Jest to taka pora roku co wszystko budzi się do życia, a przede wszystkim przyroda i zwierzęta. Coraz więcej czasu spędzamy na dworze z przyjaciółmi czy z swoim zwierzakiem na spacerze. Czas najwyższy wziąć się za siebie. :)

Jak przygotować się do wiosny?

Zrezygnuj z samochodu

Zastąp to chodzeniem pieszo czy jazdą na rowerze. Każdy krok i kilometr będzie dla nas bardzo cenne.

Pij wodę

Człowiek składa się ponad z 70% wody, ale nigdy nie jest za dużo jeśli dostarczymy jeszcze więcej. Woda doskonale oczyszcza organizm i nawilża skórę, dzięki temu mamy lepsze samopoczucie.

Zjedz porządne śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc trzeba zjeść go po królewsku. Wykonaj pyszną i sycącą owsiankę czy słodką jaglankę.

Jedz więcej zieleniny

Wiosną bazary i hipermarkety, są zaopatrzone w świeże warzywa i owoce. Dzięki nim można przygotować wspaniały posiłek, ale również dostarczyć mnóstwo witamin.

Wysypiaj się

Dla naszego organizmu jest to najważniejsza czynność. Dzięki temu jesteśmy zrelaksowani i wypoczęci, a nasze ciało funkcjonuje prawidłowo. Zalecana dawka snu to 7-8 godzin.

Zaopatrz się w zdrowe tłuszcze

Po zimie nasz organizm nie ma w pełni dostarczającej ilości zdrowych tłuszczy. Warto stosować oliwę z oliwek np. do sałatek, orzechu i suszone owoce jako przekąska, a tłuste ryby na obiad czy kolacje.

Poranne ćwiczenia

Warto każdego poranka wykonać kilka pajacyków i przysiadów. Dodamy sobie energii na cały dzień.

Spotykaj się z znajomymi

Zamiast przesiadywać przed komputerem i telewizorem warto wyrwać się na spotkanie ze znajomymi. Dzięki takiej możliwości możemy odbudować i nawiązać znajomości. 

Domowe spa

Chociaż raz w tygodniu zaoferujmy sobie relaksującą kąpiel w olejkach eterycznych czy przyjemny masaż wykonany przez naszego wielbiciela.

Upiększ się

Idzie wiosna, więc wszystko budzi się do życia! Idź na zakupu kup kilka ubrań i kosmetyków. To będzie taka nagroda za wytrwałość. ;)

Jestem ciekawa jak Wy przygotowujecie się na wiosnę? Jak dla mnie to najpiękniejsza pora roku, bo wszystko zaczyna się od początku. :)

niedziela, 1 marca 2015

sobota, 28 lutego 2015

Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami

Ryby i kaszę często lubię jeść. Idealne połączenie na bardzo szybki i smaczny obiad, który robi się w niecałe 15 minut. :)



Składniki:

  • 80g płatu z pstrąga łososiowego
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb
  • 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej
  • 150g warzywne trio mrożone
  • 4 czarne oliwki

Sposób przygotowanie:
Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy z obu stron pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu rybę wraz z warzywami parujemy przez 10-12 minut. Po przyrządzeniu podajemy z kaszą gryczaną i pokrojonymi oliwkami.

Smacznego!

czwartek, 26 lutego 2015

Słodka zupa wielowarzywna

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy! Mogę zjadać je codziennie, ponieważ są nisko kaloryczne i zdrowe. Czuję, że w tym sezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :)



Składniki:

  • 1/2 średniego batata
  • 1 duża marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 młodej kapusty
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • pieprz cytrynowy
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • jarzynka bez dodatku soli
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 500ml wody

Sposób przygotowania:
Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego!