czwartek, 26 lutego 2015

Słodka zupa wielowarzywna

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy! Mogę zjadać je codziennie, ponieważ są nisko kaloryczne i zdrowe. Czuję, że w tym sezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :)



Składniki:

  • 1/2 średniego batata
  • 1 duża marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 młodej kapusty
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • pieprz cytrynowy
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • jarzynka bez dodatku soli
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 500ml wody

Sposób przygotowania:
Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego!

wtorek, 24 lutego 2015

Hodowla kiełków - krok po kroku

Od dłuższego czasu samodzielnie postanowiłam wyhodować własne kiełki. Zaoszczędziłam pieniądze i nauczyłam się większej odpowiedzialności i doświadczenia. Trzeba dużej cierpliwości ,ale zawsze warto spróbować. ;)

Dlaczego warto jeść kiełki?

  • zawierają duże ilości błonnika
  • zawierają witaminy z grupy A, B, E, D
  • witaminę C
  • żelazo
  • magnez
  • cynk
  • wapń

Co będzie potrzebne do hodowli kiełków?
  • 1l słoik
  • gaza
  • gumka recepturka
  • letnia przegotowana woda
  • 2 paczki dowolnych kiełków (dostępne są w sklepach z zdrową żywnością lub w dużych marketach)

Hodowla:

Dzień pierwszy

Do słoika wsypujemy kiełki i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Nakładamy gazę i gumkę recepturkę. Odstawiamy na noc.

Dzień drugi

Następnego dnia odlewamy wodę i przepłukujemy kiełki. Odstawiamy w zacienione miejsce, aby nasionka nie miały kontaktu ze słońcem. Czynność powtarzamy wieczorem.

Dzień trzeci, czwarty, piąty, szósty



Powtarzamy czynności przez kolejne dni, aż nasiona zaczną kiełkować. 

Jak można je jeść?
Kiełki można jeść ze wszystkim i do wszystkiego. Ja osobiście używam ich do kanapek, sałatek i innych zdrowych przekąsek.

Powodzenia!

sobota, 21 lutego 2015

Mini kotleciki z ciecierzycy z frytkami z batata

Kiedy nadchodzi weekend mogę sobie porządzić się w kuchni. Uwielbiam eksperymentować, raz wyjdzie lepiej, a raz gorzej, ale nigdy się nie poddaję. Poniżej przedstawiam Wam kolejny prosty posiłek. Kotleciki z ciecierzycy i frytki z batatów. Oba produkty, są nowymi jakie skosztowałam po raz pierwszy.



Składniki:

Mini kotleciki:
(3 sztuki)
  • 25g ciecierzycy (przed namoczeniem)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • mielona ostra papryka
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • olej

Frytki:
  • 100g batata 
  • 1 łyżka oliwy z oliwy lub oleju
  • zioła prowansalskie
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą na noc. Następnie przepłukujemy ją wodą i gotujemy ok. 30 minut. Kolejno blendujemy ją z czosnkiem i przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju.


Batata obieramy, kroimy w paski, myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.20-25 (w zależności od wielkości frytek).

Cały posiłek zjadamy od razu.

Smacznego!