Wiele osób przyrzeka, że nie będzie przez Post jadło słodyczy, ale niestety do końca nie dotrwają. Czy naprawdę warto je jeść? Sama o tym się przekonałam... Dzień bez batonika, był dniem straconym.
Czym właściwe, są słodycze?
Najprościej jest napisać, że słodycze to monosacharydy, czyli cukry (węglowodany) proste. Powoduję szybkie dostarczanie energii, ale również i szybką jej utratę.
Gdzie ich najwięcej się kryje?
- słodzone, gazowane i kolorowe napoje
- batony, cukierki, żelki, czekolady
- chipsy, frytki, solone paluszki
- produkty z białej mąki: chleb, kajzerki, makaron, drożdżówki
- owocowe jogurty i serki
- owoce
Jak przestałam je jeść?
Moja historia jest krótka. Od kiedy zaczął się nasilać trądzik zrezygnowałam z czekolady i produktów czekoladopodobnych. Odstawiłam chipsy i pozostałe produkty. Sama nie mogę uwierzyć, że czekolady nie jem ponad cztery lata. W ogóle nie mam na nią ochoty. Pozostałe produkty typu chipsy nie jem od Adwentu 2011 (było to moje postanowienie), wyjątkiem był Sylwester, kiedy pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miałam w ustach od kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych momentów jestem inną osobą, zmieniłam w sobie wszystko. Dbam o siebie i staram się dbać o innych, mówiąc, że to jest nie zdrowe i nie warto tego jeść, bo i tak to puste kalorie.
Ile czasu organizm odzwyczaja się od cukrów prostych?
Organizm odzwyczają się do węglowodanów prostych ok. trzech miesięcy. Oczywiście każdy przechodzi to inaczej! Dla większości osób najgorsze są trzy pierwsze dni, kiedy organizm domaga się słodkich lub słonych przekąsek.
Na co zamienić słodycze i słone przekąski?
- gorzka czekolada minimum 70%
- woda mineralna nie gazowana
- pieczywo i pozostałe produkty mączne na ciemne lub pełnoziarniste
- owoce
- więcej warzyw
- więcej przypraw np. pieprz cayenne, chili, cynamon
Piszę po raz enty! Nie warto tego spożywać! Na pewno myślicie, że łatwo mi napisać, ale to prawda. Wszystko staje się coraz gorsze. Produkuje się z niższej jakości surowców, a nawet odpadków.
Pamiętaj! Jesteś tym co jesz!