czwartek, 19 lutego 2015

Jak przestać jeść słodycze?

Wiele osób przyrzeka, że nie będzie przez Post jadło słodyczy, ale niestety do końca nie dotrwają. Czy naprawdę warto je jeść? Sama o tym się przekonałam... Dzień bez batonika, był dniem straconym.



Czym właściwe, są słodycze?
Najprościej jest napisać, że słodycze to monosacharydy, czyli cukry (węglowodany) proste. Powoduję szybkie dostarczanie energii, ale również i szybką jej utratę.

Gdzie ich najwięcej się kryje?

  • słodzone, gazowane i kolorowe napoje
  • batony, cukierki, żelki, czekolady
  • chipsy, frytki, solone paluszki
  • produkty z białej mąki: chleb, kajzerki, makaron, drożdżówki
  • owocowe jogurty i serki
  • owoce

Jak przestałam je jeść?
Moja historia jest krótka. Od kiedy zaczął się nasilać trądzik zrezygnowałam z czekolady i produktów czekoladopodobnych. Odstawiłam chipsy i pozostałe produkty. Sama nie mogę uwierzyć, że czekolady nie jem ponad cztery lata. W ogóle nie mam na nią ochoty. Pozostałe produkty typu chipsy nie jem od Adwentu 2011 (było to moje postanowienie), wyjątkiem był Sylwester, kiedy pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miałam w ustach od kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych momentów jestem inną osobą, zmieniłam w sobie wszystko. Dbam o siebie i staram się dbać o innych, mówiąc, że to jest nie zdrowe i nie warto tego jeść, bo i tak to puste kalorie. 

Ile czasu organizm odzwyczaja się od cukrów prostych?
Organizm odzwyczają się do węglowodanów prostych ok. trzech miesięcy. Oczywiście każdy przechodzi to inaczej! Dla większości osób najgorsze są trzy pierwsze dni, kiedy organizm domaga się słodkich lub słonych przekąsek.

Na co zamienić słodycze i słone przekąski?
  • gorzka czekolada minimum 70%
  • woda mineralna nie gazowana
  • pieczywo i pozostałe produkty mączne na ciemne lub pełnoziarniste
  • owoce 
  • więcej warzyw 
  • więcej przypraw np. pieprz cayenne, chili, cynamon 

Piszę po raz enty! Nie warto tego spożywać! Na pewno myślicie, że łatwo mi napisać, ale to prawda. Wszystko staje się coraz gorsze. Produkuje się z niższej jakości surowców, a nawet odpadków.

Pamiętaj! Jesteś tym co jesz! 

wtorek, 17 lutego 2015

Ryby - dlaczego warto je jeść?

Zbliża się Wielki Post, więc obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Najczęściej sięgamy po ryby, które w sobie zawierają najwięcej wartości odżywczych. Dietetycy i lekarze zalecają zjadanie minimum dwa razy w tygodniu dań z ryb.



Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby zwierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, które chronią nas przed:
  • chorobami m.in nowotwory, choroby serca
  • obniżają poziom złego cholesterolu (LDL)
  • wzmacniają włosy, skórę i paznokcie 
  • polepszają nastrój
  • wzmacniają odporność

Jakie minerały witaminy zawierają?
  • witamina A
  • witamina D
  • witamina B12
  • fosofor
  • fluor
  • selen
  • jod
  • magnez
  • wapń
  • żelazo

Jakie ryby wyróżniamy?
  • ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot
  • ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz

  • ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga
  • ryby średniotłuste: pstrąg, karp
  • ryby tłuste: łosoś, halibut, węgorz, tuńczyk, śledź, szprot, makrela

Jaka ryba według mnie jest najzdrowsza?
Łosoś - dlatego, że jest najtłuściejszą rybą, zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych. Również jest bogate w białko i minerały (magnez, fosfor, selen). Zalicza się do najzdrowszych pokarmów na świecie (zajmuję pierwsze miejsce). 

sobota, 14 lutego 2015

Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką

W lodówce zalegało tofu, a w szafce soczewica. Lubię robić takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;)



Składniki:

Kotlety:
(6 sztuk)

  • kostka tofu marynowanego 
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • natka pietruszki 
  • pieprz
  • sól
  • jarzynka bez soli
  • olej
Surówka:
  • 1 twarde, kwaśne jabłko
  • 1 marchewka
  • 1/4 kapusty pekińskiej 
  • pieprz

Sposób przygotowania;
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.

Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Kapustę pekińską kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Smacznego!