Składniki:
Kotlety:
(6 sztuk)
- kostka tofu marynowanego
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
- jarzynka bez soli
- olej
Surówka:
- 1 twarde, kwaśne jabłko
- 1 marchewka
- 1/4 kapusty pekińskiej
- pieprz
Sposób przygotowania;
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Kapustę pekińską kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Smacznego!