czwartek, 12 lutego 2015

Żelazo - jak rozpoznać niedobór?

Coraz najpopularniejsze stają się diety wegetariańskie i wegańskie w których brakuje mięsa. Ich głównym pierwiastkiem jest żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny transportującej tlen w komórkach krwi. Jak rozpoznać niedobór żelaza i w jakich składnikach się znajduję? Odpowiedź znajdziecie poniżej.



Objawy niedoboru żelaza w organizmie człowieka:

  • zmęczenie
  • bóle i zawroty głowy
  • anemia
  • sucha i pękająca skóra
  • łamliwe włosy i paznokcie
  • złe samopoczucie
  • bladość skóry
  • siniaki i krwawienie z nosa 

Przyczyny niedoboru żelaza w organizmie człowieka:
  • obfite miesiączki
  • drastyczne diety odchudzające
  • ciąża 
  • dieta uboga w mięso i jego przetwory
  • zbyt wysoki wysiłek fizyczny

Źródła żelaza:
  • wątróbka drobiowa, wieprzowa, wołowa
  • chude, czerwone mięso
  • żółtka jaj
  • orzechy 
  • pieczywo pełnoziarniste 
  • mocno zielone warzywa
  • suszone owoce
  • rośliny strączkowe 

Jak sprawić, aby żelazo szybciej się przyswajało?
Jeśli występuję niedobór żelaza należy spożywać wyżej wymienione produkty najlepiej z witaminą C. Nie należy posiłków popijać mlekiem, gdyż białko są trudniej trawione i w ten sposób zalega w jelitach. 

wtorek, 10 lutego 2015

Zupa z pomidorów i czerwonej soczewicy

Kolejna propozycja na szybką zupę w 20 minut. Sycąca i bardzo dobrze rozgrzewająca. W sam raz w zimowe popołudnia.



Składniki:

  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 pomidor
  • 1 marchewka
  • 1/4 pietruszki
  • plaster selera
  • 1 mały ziemniak
  • 100g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • jarzynka bez soli
  • pieprz
  • sól
  • mielona ostra papryka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie 
  • woda

Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, Wszystkie warzywa obieramy (oprócz pomidora), myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie. 

Smacznego! 


sobota, 7 lutego 2015

Zupa krem z brokuła

Uwielbiam jeść warzywa w różnych postaciach. Natchnęło mnie, abym zrobiła prostą i szybką zupę. Wyszła idealna, a na dodatek bardzo smakowała mojej mamie. :)



Sposób przygotowania:

  • 250g świeżego lub mrożonego brokułu
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1/2 laski selera naciowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • pieprz
  • susz warzywny
  • warzywko bez soli
  • skrzydełko z kurczaka
  • woda 

Sposób przygotowania:
Jeśli brokuł jest świeży dzielimy go na różyczki, myjemy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części i myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka wraz z umytym skrzydełkiem z kurczaka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20-25 minut (w zależności od miękkości warzyw). Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i susz warzywny. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!



ZUPA KREM