czwartek, 29 stycznia 2015

Zupa krem pomidorowo-dyniowa

Zimą najlepsze jak dla mnie, są zupy, które w swoim składzie mają bardzo dużo warzyw, a na dodatek wszystko jest zmiksowane. Od kilku tygodniu zalegała dynia, więc tylko musiałam dokupić pomidory i pozostałe warzywa. ;)



Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 2 skrzydełka z kurczaka 
  • pieprz, sól, jarzynka, papryka ostra, 
  • 3-4 ziela angielskie 
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • woda 

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełka myjemy i dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed ugotowaniem zupy dodajemy koncentrat, pomidory z puszki i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Następnie wszystko miksujemy na gęsty krem.

Smacznego!

wtorek, 27 stycznia 2015

Zupa krem z marchewki

Marchewkę mogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :)



Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 małe ziemniaki 
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • jarzynka
  • liść laurowy 
  • 2 ziela angielskie 
  • 1,5l wody
  • kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełko myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa będą stawać się miękkie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu z zupy wyjmuje ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełko. Całość miksujemy na gęsty krem. Do podania polecam kiełki rzodkiewki.

Smacznego!


sobota, 24 stycznia 2015

Omlet gryczany z parówkami sojowymi

Świetna propozycja na śniadanie, ale również jako lekką kolację. Poniżej prezentuję omlet z mąki gryczanej z dodatkiem parówek sojowych. :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 2 parówki sojowe śniadaniowe
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kroimy parówki i dodajemy do masy wraz z solą i pieprzem. Na rozgrzewaną patelnię na 1 łyżeczce oliwy smażymy omleta na małym ogniu. Jak zetną się boki o przykrywamy przykrywką i smażymy, aż omlet dokładnie będzie usmażony.

Smacznego!