wtorek, 27 stycznia 2015

Zupa krem z marchewki

Marchewkę mogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :)



Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 małe ziemniaki 
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • jarzynka
  • liść laurowy 
  • 2 ziela angielskie 
  • 1,5l wody
  • kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełko myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa będą stawać się miękkie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu z zupy wyjmuje ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełko. Całość miksujemy na gęsty krem. Do podania polecam kiełki rzodkiewki.

Smacznego!


niedziela, 25 stycznia 2015

sobota, 24 stycznia 2015

Omlet gryczany z parówkami sojowymi

Świetna propozycja na śniadanie, ale również jako lekką kolację. Poniżej prezentuję omlet z mąki gryczanej z dodatkiem parówek sojowych. :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 2 parówki sojowe śniadaniowe
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kroimy parówki i dodajemy do masy wraz z solą i pieprzem. Na rozgrzewaną patelnię na 1 łyżeczce oliwy smażymy omleta na małym ogniu. Jak zetną się boki o przykrywamy przykrywką i smażymy, aż omlet dokładnie będzie usmażony.

Smacznego!


czwartek, 22 stycznia 2015

Jogurtowy sernik dyniowy

Serniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :)



Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • garść rodzynek + mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy jogurt i wbijamy jajko. Miksujemy i stopniowo dodajemy cukier, budyń, puree z dyni i aromat pomarańczowy. Na końcu dodajemy obtoczone w mące rodzynki i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do natłuszczonego naczynka żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy przy uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Smacznego!