Uwielbiam owsianki i dlatego jem je codziennie na śniadanie, dzięki temu mam siłę na cały dzień. Tym razem postanowiłam zrobić pieczoną. Smakuje tak samo jak gotowana, ale w nieco innej wersji. :)
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka mielonego siemię lnianego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 suszona morela
- kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych
- kilka rodzynek
- kilka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mała gruszka
Sposób przygotowania:
Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut,
Smacznego!