czwartek, 22 stycznia 2015

Jogurtowy sernik dyniowy

Serniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :)



Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • garść rodzynek + mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy jogurt i wbijamy jajko. Miksujemy i stopniowo dodajemy cukier, budyń, puree z dyni i aromat pomarańczowy. Na końcu dodajemy obtoczone w mące rodzynki i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do natłuszczonego naczynka żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy przy uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Smacznego!


wtorek, 20 stycznia 2015

Pieczona owsianka z bakaliami i gruszką

Uwielbiam owsianki i dlatego jem je codziennie na śniadanie, dzięki temu mam siłę na cały dzień. Tym razem postanowiłam zrobić pieczoną. Smakuje tak samo jak gotowana, ale w nieco innej wersji. :)



Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka mielonego siemię lnianego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 suszona morela
  • kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych
  • kilka rodzynek
  • kilka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mała gruszka 

Sposób przygotowania:
Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut,

Smacznego!


sobota, 17 stycznia 2015

Tortellini z warzywami

Kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Całość zajmuję ok. 10 minut, ale syci na bardzo długo. Zachęcam do skorzystania z przepisu. :)



Składniki:

  • 125g tortellini (przed ugotowaniem)
  • 1 porcja mrożonych warzyw po włosku
  • olej lub oliwa z oliwek
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:
Tortellini gotujemy według instrukcji z opakowania (ja gotowałam krócej, gdyż miałam mniejszą porcję). Mrożone warzywa po włosku dusimy na oleju z przyprawami, będą miękkie i usmażone. Tortellini i warzywa podajemy od razu.

Smacznego!