czwartek, 15 stycznia 2015

Siemię lniane - właściwości

Każdy organizm powinien przyjmować zdrowe tłuszcze, które znajdują się m.in w małych, niewinnych ziarenkach, a mianowicie - siemię lniane. Poniżej wymienię kilka najważniejszych wartości nasion lnu.



Co zawiera?

  • bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3
  • witaminę E
  • białko
  • cynk
  • potas

Jakie ma właściwości?
  • osłania przewód pokarmowy
  • wydziela śluz, jeśli zalejemy nasiona wrzącą wodą
  • ułatwia zaparcia
  • jest środkiem lekko przeczyszczającym
  • zapobiega miażdżycy
  • świetnie wygładza skórę
  • sprawia, że paznokcie szybciej rosną, są mocne i lśniące   

Poza samami ziarenkami zaleca się picie oleju lnianego, który również jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, ale również w omega-6. Najprostszym rozwiązaniem zużywania oleju jest dodawanie go do różnorodnych potraw m.in: sałatek, kasz czy ryb. Olej lniany posiada duże ilości NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Obniża poziom złego cholesterolu (LDL), zapobiega chorobom serca, wzmacnia system odpornościowy.

Jak stosować siemię lniane na co dzień?

Moją najprostszą i najszybszą metodą jest wzięcie 1 łyżki nasion i zalanie 1 szklanką wrzącej wody. Zostawić na całą noc, wypić na drugi dzień lekko rozgryzając, gdyż zbyt duża ilość może zatkać jelita i w ten sposób powstają zaparcia.

Inne osoby stosują siemię w taki sposób, że gotują 1-2 łyżki w garnku z ok. 1,5 szklanki wody przez ok. 15 minut. Następnie miksują to i jedzą jako kleik.

W taki sposób zaobserwowałam u siebie szybszy wzrost włosów i paznokci. Stały się mocniejsze i lśniące. 

wtorek, 13 stycznia 2015

Parówki sojowe z kaszą jaglaną i fasolką

Czasami zdarza mi się, że nie mam czasu na pełnowartościowy i zdrowy obiad, więc sięgam coś na szybkiego. Parówki, kasza, która była ugotowana wcześniej i fasolką - tworzą niezłe trio. Syte i pyszny posiłek, a na dodatek robi się go błyskawicznie. :)




Składniki:


Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy parówki. Gotujemy ok. 5 minut, aby były ciepłe. Na patelni z olejem wrzucamy mrożoną fasolę i dusimy pod przykryciem, aż się rozmrozi. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane parówki przekładamy na patelnie i smażymy pod przykryciem ok. 5 minut na małym gazie.  W mikrofali podgrzewamy kaszę jaglaną (jesli została wcześniej ugotowana). Usmażoną fasolkę i parówki przekładamy wraz z kaszą jaglaną na talerz. Parówki można polać ketchupem.

Smacznego!


sobota, 10 stycznia 2015

Zupa krem z selera

Jak ja dawno nie jadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie.



Składniki:

  • 1/2 lub mały seler korzenny
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie ziemniaki 
  • 1,5-2 litry wody
  • 1-2 pałki z kurczaka
  • pieprz, jarzynka, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Do garnka z wodą dodajemy umyte i oczyszczone pałki z kurczaka. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie dodajemy warzywa. Jeżeli warzywa będą dosyć miękkie dodajemy pieprz, jarzynkę, ziele angielskie i gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Blindujemy na gęsty krem.

Smacznego!