Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 + do posypania
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąk, sodę, przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, lekko schładzamy i dodajemy do suchych składników. Wbijamy jajko i oddzielone żółtko. Wszystko powoli mieszamy i dolewamy stopniowo mleko. Jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje, rozwałkowujemy i podsypujemy mąką. Z foremek wykonujemy kształtne pierniczki. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy pierniczki. Pieczemy w 180-190 stopniach przez ok. 10-12 minut, aż spód pierników będzie lekko rumiany.
Smacznego!