W moim regionie upały zaczęły się na dobre, co z tego wynika, że się nic nie chce robić. Chętnie cały czas bym leżała i spała, bo na nic nie mam siły... Kilka dni temu skusiłam się po raz pierwszy, aby wykonać smaczne i sycące leczo. Ogólnie szybko się je robi, bo wszystko wykonuje się na raz, a takie rzeczy lubię.
Składniki:
- 1 niewielka pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki, czosnek mielony
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Między czasie myjemy warzywa, paprykę oczyszczamy z pestek, marchew, cebulę, cukinię obieramy, pomidora zaparzamy obieramy ze skórki - wszystko kroimy w drobną kostkę. Jeśli pierś się zarumieni dodajemy marchew i przykrywamy, aby się dusiła i zmiękła. Po kilku minutach wrzucamy wszystkie warzywa dolewamy odrobinę wody i ponownie dusimy do uzyskania zmiękczenia warzyw - co jakiś czas mieszamy. Na koniec doprawiamy przyprawiamy, koncentratem pomidorowym - wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Leczo polecam podawać wraz z świeżym pieczywem.
Smacznego!