wtorek, 29 lipca 2014

Pancakes z papierówkami

Dostałam cały koszyk pięknie pachnących i smacznych papierówek! Szkoda, żeby z nich nie skorzystać, więc usmażyłam tradycyjne placuszki. Może odbiegają od tych oryginalnych pancakes, ale również wyśmienicie smakują! Idealnie pasują na wykwintne śniadanie.



Składniki:

  • 2 - 3 papierówki
  • 2 czubate łyżki maki kukurydzianej (można zastąpić inną)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu 
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Do białek wrzucić: żółtka, mąkę, masło orzechowe, miód, cynamon, obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju smażymy placuszki z obu stron, aż do zarumienienia. Polecam podawać z domowymi konfiturami lub masłem orzechowym.

Smacznego!

niedziela, 27 lipca 2014

sobota, 26 lipca 2014

Letnie leczo

W moim regionie upały zaczęły się na dobre, co z tego wynika, że się nic nie chce robić. Chętnie cały czas bym leżała i spała, bo na nic nie mam siły... Kilka dni temu skusiłam się po raz pierwszy, aby wykonać smaczne i sycące leczo. Ogólnie szybko się je robi, bo wszystko wykonuje się na raz, a takie rzeczy lubię.


Składniki:

  • 1 niewielka pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki, czosnek mielony 

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Między czasie myjemy warzywa, paprykę oczyszczamy z pestek, marchew, cebulę, cukinię obieramy, pomidora zaparzamy obieramy ze skórki - wszystko kroimy w drobną kostkę. Jeśli pierś się zarumieni dodajemy marchew i przykrywamy, aby się dusiła i zmiękła. Po kilku minutach wrzucamy wszystkie warzywa dolewamy odrobinę wody i ponownie dusimy do uzyskania zmiękczenia warzyw - co jakiś czas mieszamy. Na koniec doprawiamy przyprawiamy, koncentratem pomidorowym - wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Leczo polecam podawać wraz z świeżym pieczywem.

Smacznego!


środa, 23 lipca 2014

Zupa krem z pomidorów

Kolejna zupa krem za mną, szczerze to nawet je polubiłam. Wszystkie warzywa i składniki odżywcze w jednym. Skuteczna alternatywa w upalne dni, bo może służyć jako chłodnik. W dzisiejszym wpisie prezentuje zupę krem z pomidorów. Łatwa, smaczna i pożywna. :)


Składniki:
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula)
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka, pokrojone i obrane warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie zaparzamy pomidora (zalewamy wrzącą wodą i czekamy około 3 minut, potem zdejmujemy skórkę). Na rozgrzanej patelni (1 łyżka masła) smażymy drobno pokrojonego pomidora. Wrzucamy do garnka i gotujemy następne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, jogurt naturalny lub grecki i ewentualnie łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po wszystkim wyjmujemy: skrzydełko, liść laurowy i ziele angielskie - wszystko miksujemy. W moim przypadku zupa była podawana z kaszą gryczaną.

Smacznego!