czwartek, 19 czerwca 2014

Smażona cukinia w panierce

W końcu odpoczywam od szkoły, więc mogę poeksperymentować w kuchni. Moją ulubioną i szybką przekąską jest cukinia smażona obtoczona w bułce tartej. Niskokaloryczne i zdrowe dania (pełne witamin z grupy B, witaminy A, C i K), a do tego jakie smaczne!




Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • olej
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut, aby warzywo puściło sok. Następnie na talerzyku obtaczamy cukinię w bułce tartej (minimalna ilość). Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i czekamy, aż się rozgrzeję. Wkładamy cukinię i smażymy z obu stron bardzo krótko, bo ona jest delikatnym warzywem i szybko robi się miękka.

Smacznego!

wtorek, 17 czerwca 2014

Koktajl truskawkowy

Kolejna pyszność z cyklu truskawka. Z racji tego, że mam słabość do tych owoców tym razem dodaje pyszny koktajl, który dodaje mnóstwo energii i orzeźwia w upalne dni. :-)


Składniki:
  • 2 - 3 szklanki truskawek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie

Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i odszypułkować. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i  zmiksować. 

Smacznego!

sobota, 14 czerwca 2014

Owsianka truskawkowo - bananowa

Mam bzika na punkcie truskawek i mogę je jeść pod każdą postacią. Drugim daniem, które ubóstwiam jest owsianka. Zdrowa i pożywna z dodatkami niskokalorycznymi, a do tego jakimi smacznymi! Najlepsza na śniadanie, które dodaje energii na resztę dnia. W dzisiejszym wpisie prezentuje ją z truskawkami i bananem. Pycha!


Składniki:
  • szklanka truskawek
  • 1 mały dojrzały banan
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • opcjonalnie - 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Robimy to 15 minut przed podaniem, ale można dzień wcześniej, aby płatki napęczniały i zmiękły. Truskawki wrzucamy do garnka, aby zrobiła się konsystencja jak na konfiturę. Do smaku można dodać łyżeczkę miodu. Jak płatki zmiękły i napęczniały wrzucamy do oddzielnego garnka i gotujemy (można dodać odrobinę wody lub mleka). Banana kroimy na cienkie plastry. Wszystkie składniki odpowiednio przyrządzone wrzucamy do jednej miseczki i mieszamy.

Smacznego!