czwartek, 28 listopada 2024

Pieczone udko z kurczaka z marchewką, czerwoną cebulą, mandarynką i pomarańczą

Wyśmienite i wykwintne danie składające się z ekologicznego udka kurczaka od Szalonego Pasterza, gdzie głębie smaku dopracowuje karmelizowana marchewką, cebulką, soczysta mandarynka oraz pomarańcza! 



Składniki:
  • 1 (ok. 400 g) ćwiartka udka z kurczaka
  • 100 g obranej marchewki
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 100 g obranej mandarynki
  • 100 g obranej pomarańczy
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
  • 10 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Udko z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Marchewkę pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Mandarynkę i pomarańcze podzielić na mniejsze cząstki. Mięso, warzywa i owoce umieścić w misce. Dodać przyprawy oraz olej - całość dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie czasu całość przełożyć do foremki do pieczenia. Piec przez 1 godzinę w 180 stopniach. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz