wtorek, 2 lipca 2024

Ciasto ryżowe z chorwacką Smokvenjak

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z wykorzystaniem mąki ryżowej oraz chorwackiej Smokvenjak od Chorwacki Koszyk! Smokvenjak to chorwackie ciasteczko figowe, które rozpływa się w ustach! Idealnie nadaje się do tego typu wypieków!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 100 g banana bez skórki
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g Smokvenjak

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana, mąkę i proszek do pieczenia - całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bardzo dobrze rozgniecioną Smokvenjak - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz